Son Mühür/Gamze Eskiköy- İzDoğa A.Ş.’de 800 işçinin işten çıkarılacağı iddialarına ilişkin konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Toplu işten çıkarma yok ancak personel fazlalığı mevcut. Personel sayısını azaltmaya çalışacağım” demişti. Tugay’ın bu açıklamasına önceki dönem başkanı Tunç Soyer’den dikkat çeken bir yanıt geldi. Soyer, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Tugay: Personel sayısını azaltmaya çalışacağım

İzDoğa A.Ş.’de 800 işçinin 2 Haziran’da işten çıkarılacağı iddiaları üzerine konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, şu açıklamayı yapmıştı.

“Şu an işten çıkarma yok. Bazı şirketlerde ihtiyacın üzerinde personel olduğu bir gerçek. Aziz Kocaoğlu başkanlığı bitirdiği gün Büyükşehir'in 26 bin çalışanı vardı. 26 bin çalışan ile tüm hizmet yürüyordu. Ben göreve geldiğim zaman 37 bin 700 çalışan vardı. Her çalışan yeni bir maaşın ötesinde vergi ve SGK yükü demek. Belediyenin tüm vergi ve SGK borcu çalışan ücretlerinden geliyor. Çalışanlar ihtiyaç fazlası ile azaltmaya çalıştığımız doğru. Ancak toplu işten çıkarma yok. Performans ve ihtiyaca bağlı olarak doğru personel ile rejimi yürütmeye çalışıyoruz. Ben de personel sayısını arttırmaya değil azaltmaya çalışacağım"

başkan tugay-8

Tunç Soyer: "Sorun işçi değil, paradigma"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önceki dönem başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada sürece dair görüşlerini paylaştı. Soyer, “Sorun ne fazla işçi ne yüksek maaş. Sorun ne Belediye ne sendika. Sorun ne işçinin maaş zammı talepleriyle çözülebilir. Sorun bu paradigmadan çıkılamazsa; Belediye ile sendikanın birbirini dinlememesi, anlamaması ile derinleşip büyümeleri ve tüm şehre zarar verecek bir anlaşmazlığa dönüşmesi. Çünkü iyi anlaşılan ki; Birileri bizi düşürerek aradan sıyrılmaya çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

“Cambaza bak” diyor, o aradaki malı ifade ediyor

Soyer, “Cambaza bak” diyor, o aradaki malı ifade ediyor. Bu oyunun düşürülmesi gerekir. Asla unutmamalıyız ki, Bu milletin yüz milyarlarca lirasını kur biriktirilmiş hesaplarıyla zenginlere aktaranlar ve işçiler, emekçiyi kaybedenler gitmedikçe ne iş barışı ne toplumsal huzur ne de refah olmaz. Bu nedenle, hızlanma çabasını gösteriyor, anlayışlarını anlamak, anlaşmaya çabalamak için çabalıyor. Biz anlaşırsak, biz dayanışmayı başarırsak kaybedersek, anlaşamazsak biz..! Asla unutmamalıyız ki gerçek kurtuluş haktan, emekten yana bir iktidardadır. Bu mücadelede dayanışma kadar doğru bilgi de önemlidir. Çünkü dayanıklı algılar değil, olgular yerinde oturursa kalıcı olur. Bu nedenle, yeni İBB yönetiminin ilk 100 günü nedeniyle 12 Temmuz 2024 tarihinde yazdığım içeriğin bir kısmını tekrar paylaşmayı ve takdirlerinizi sunmak istiyorum. Gerçekler üzerine müzakere ve gerçek dayanışma hem belediye hem sendika hem de tüm İzmir için çözüm olacaktır” diye belirtti.

“İşçi sayısı arttı ama yasal sınır aşılmadı”

Tunç Soyer, belediye döneminde artan istihdamın nedenlerine ve ekonomik tabloya da değindi:

“Ülkedeki yaygın işsizlik, iktidarın sağladığı ekonomi politikalarının sağlanmasıydı ve belediyelerin çözüm üretme imkanları çok sınırlıydı. Buna çok yeni bir istihdam alanıyla çözüm üretmeye çalıştık. Büyükşehir açtığımız bünyesinde faaliyet göstermektedir, 100. Yıl Bayındır Süt Fabrikası, Şaşal Su Fabrikası, İzDönüşüm Geri Dönüşüm Tesisi, Ödemiş Et entegre tesisleri gibi tesisler, yeni fuarlar, alınan toplanan otobüsler ve uluslararası çalışmalar zaten başlangıçta yeni istihdamın kapısını açmıştır. İşçi sayılarındaki bu artışa rağmen personel giderinin, belediyenin toplam gideri içindeki payı yasal sınır olan %30 sınırını aşmamıştır. İBB 2023 yılı bütçe gerçekleşmelerine göre, personel giderinin bütçenin eksik payı 2023 sonu itibariyle %28 idi. Türkiye'de bu oranın altında belediyeler parmakla gösterilecek kadar az”

“Rakamlarla konuşalım”

Soyer, istihdam artışının rakamsal karşılığını şu şekilde paylaştı:

“Rakamlarla ortaya koymak isterim. Mart 2014'te çalışan kişi sayısı 20.142, Mart 2019'da çalışan kişi sayısı 27.271. Yani Sayın Aziz Kocaoğlu'nun oğlu beş yılda işe giriş yapan kişi sayısı 7.169 oldu. Mart 2024 başında toplam çalışan sayısı 33.765'e çıkıyor. Yani benim 5 yıllık görev süresi içinde toplam 6.494 kişi arttı”

“İBB borçlanma kapasitesinin sadece %27’si kullanıldı”

Açıklamanın devamında borçlanma ve bütçe detaylarına da yer verildi:

“İBB tarafından 5 yıl içinde 878 milyon Euro borç kaybı, 900 milyon euro borç geri ödemesi yapılmıştır. İBB borçlanma kapasitesi 2023 yılı limitlerine göre yaklaşık 3 milyar euro olup, bu kapasitenin sadece %27'si kullanılmıştır. Bu dönem borçlanmaları özellikle aynı anda uygulanan üç raylı sistem yatırımı ile İZSU altyapı yatırımlarına yöneliktir. Bu dönemde 1,2 milyar liralık gayrimenkul satışı yapılmış, 1,6 milyar liralık gayrimenkulün kamulaştırılması yapılmıştır. Sattığımızdan 400 milyon liralık fazla alım hizmeti. Son bir yıl içerisinde SGK'ya olan borçlar nedeniyle belediyenin ödeneğinde milyarlarca lira kesinti yapılmasının sorumlusu geçmiş dönem belediye yönetimi değildir. İBB 150 yıllık kurumsal kimliğiyle kendi ayakları üzerinde duran ve Türkiye'deki belediyeler arasında Fitch'in AAA notuyla en yüksek notu ile belediyedir. SGK nedeniyle büyüme bu sıkıntılı dönemde mutlaka aşılacaktı”

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY