Bakanlıktan gelen açıklamaya göre, Yumaklı, TMO'nun Merkez ve Taşra Teşkilatı Eğitim, Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, TMO'nun zor zamanların köklü kurumu olduğuna vurgu yaparak, hububat sektörünün ekonomi ve gıda güvenliği açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Çiftçilerin emeğinin ve alın terinin karşılığını alacakları hasat sezonunun yaklaştığını belirten Yumaklı, Bakanlık olarak hububat ve diğer ürünlerin üretim sürecinden alımına kadar her adımı titizlikle takip ettiklerini vurguladı.

İstanbul'da bir restoranda suyun 30 TL olduğunu öğrenen vatandaş cinnet geçirdi! İstanbul'da bir restoranda suyun 30 TL olduğunu öğrenen vatandaş cinnet geçirdi!

Değişiklikler deverim niteliğinde

Yumaklı, geçen yıl Tarım Kanunu'nda yapılan değişiklikle ülkenin bu alandaki uzun süredir sadece teoride kalan bazı konuları hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Devrim niteliğinde oldu bu değişiklikler. Özellikle bitkisel ve hayvansal üretim için stratejik öneme sahip ürünlerde inşallah bu yılın ekim döneminden itibaren planlı üretime geçmiş olacağız. Özellikle işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması konusu odak noktamız oldu. Tarımsal üretim yapılan tüm alanların kayıt altına alınması bunun başlıklarından bir tanesi. Stratejik ürünlerde planlı üretime geçilmesi yine en önemli başlığımız. Yeni normale karşı bu ülkenin dayanıklı olmasını, daha fazla tarımsal ürün üretmesini ve ilerleyen yıllarda hem ihtiyacımızın karşılanması hem de önemli bir gelir kaynağı olan tarımsal üretim ürün ihracatımızı da artırmak istiyoruz."

"Yağışlar rekoltenin gidişatını belirleyecek"
Arpa ekim alanlarında geçen seneye göre yüzde 4, buğday ekim alanlarında ise yüzde 7'lik artışın olduğunu söyleyen Yumaklı, "Mısırda 2023'te herkesin beklentisinin aksine Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırdık. Bu sene de benzer bir rakamın geleceğini düşünüyoruz. Buğday ve arpa üretimiyle alakalı malumunuz yağışların önemi var. Mayısın 15'ine kadar görülecek yağışlar, rekoltenin gidişatını ve ürün kalitesini belirlemiş olacak. Makrodan baktığımız zaman Ekim 2023-Nisan 2024 dönemi uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 1,6, geçen seneye göre yüzde 25'in üzerinde yağışlarda fazlalık var." ifadelerini kullandı.

Yumaklı, yeni hasat döneminin başarıyla geçmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek yeni sezona hazır olduklarını da sözlerine ekledi. 

Kaynak: Haber Merkezi