EKONOMİ HABERLERİ

12 bin yıllık Hitit buğdayı siyezin hasadına başlandı

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan siyez buğdayının hasadı başladı. Buğday, iç ve dış piyasada talep görerek bulgur, un ve yem olarak kullanılıyor; üreticiler verimli bir sezon geçirdiklerini ve ürünlerini Türkiye geneline dağıtacaklarını belirtiyor.

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde, geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak bilinen coğrafi işaretli siyez buğdayının hasadı başladı. Yaklaşık 12 bin dekarlık alanda ekilen siyez buğdayı, iç ve dış piyasada ham ve işlenmiş olarak talep görüyor. Siyezin yüzde 70’i bulgur, geri kalanı ise un ve yem olarak kullanılıyor. İlaçsız ve gübresiz yetişebilen siyez buğdayı, biçerdöverlerle hasat ediliyor. Üreticiler, bu yılki rekolteden memnun olduklarını belirttiler.

Verimli bir sezon geçiyor

İhsangazi’de siyez yetiştiriciliği yapan Sabahattin Ciğerci, “Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde siyez buğdayının hasadına başladık. İnşallah verimli bir yıl olur. Şu an güzel bir sezon geçiyor” dedi.

Ürün Türkiye'nin her yerine gönderilecek

Yasin Ciğerci ise, "Siyez buğdayımızın hasadını yapıyoruz. Hasat sürecinde yağmur ve kar sularının tarlaları beslemiş olması çok önemli. Yetişme sürecinde siyezimiz kendisini kar suyu ile çok güzel bir şekilde besledi. Biz de ara ara gözlemleyerek yetişme sürecini takip ettik. Şu anda da hasadımızı yapıyoruz. Bundan sonra yer değirmenimizde un yapacağız ve ürünümüzü Türkiye’nin her yerine göndereceğiz" diye konuştu.