Kültür ve Turizm Bakanlığı, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan 14 arkeolojik ve etnografik eseri Türkiye'ye geri kazandırdı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü titiz çalışmalar sonucunda eserler, New York'taki Türk Evi'nde düzenlenen törenle Türkiye'ye getirildi. Törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı katıldı.
Yurt dışında yürütülen araştırmalar ve elde edilen deliller doğrultusunda geri getirilen eserler arasında, Burdur'un Boubon Antik Kenti'nden gelen yaklaşık 50 yıllık bir iade sürecinin ardından iki bronz heykel başı ve bir bronz kadın heykeli bulunuyor. Ayrıca, çeşitli dönemlere ait seramikler, madeni paralar, bir mücevher parçası ve iki Osmanlı hançeri de iade edilenler arasında yer alıyor.
M.Ö. 1. yüzyıla tarihlenen genç bir erkek bronz heykel başı ve Santa Barbara Sanat Müzesi'nden iade edilen M.S. 3. yüzyıla ait sakallı erkek başı da Türkiye'ye döndü. Miami Üniversitesi'ne bağlı Lowe Sanat Müzesi'nden getirilen pişmiş toprak eserler ise, antik dönemden Bizans dönemine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Ayrıca, çeşitli Bizans dönemine ait sikkeler ve M.Ö. 40 yılına tarihlenen Roma gümüş sikkesi de iade edildi.
Etnografik eserler arasında, 10. ve 11. yüzyıllara ait Anadolu Türkmen işçiliğinin örneği olan, mine ve değerli taşlarla süslenmiş bir Adana kökenli kemer ile 19. yüzyıldan kalma telkari işlemeli iki Osmanlı gümüş hançeri bulunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 14 eserin Türkiye'ye kazandırıldığını belirterek, "Kültürel mirasımızın değerli parçaları, Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi'nin özverili çalışmaları sayesinde geri dönüyor. Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi (HSI) ile yürüttüğümüz iş birliği sayesinde bu eserler ait oldukları topraklara döndü ve gelecek nesillere aktarılmak üzere koruma altına alınacak" dedi.