2024 yılında neler yaşayacağız?

Öncelikle belirteyim bugünkü yazımı, iktidarın elinde tuttuğu hazineyi yönetenler ile kullananlar dışında “kalan” emekçiler, emekliler ve küçük yatırımları ile ülke ekonomisine ÖTV, KDV ve kazanç (!) vergilerini vererek ayakta kalmaya çalışanlar için kaleme alacağım. Kalanlar derken bu gurubun içinde olan bir kişi olarak ülkemizde ekonomiyi çok iyi bildiklerini söyleyen figürler yüzünden ekonomimiz 2024 yılı ile sonrası 2025 ve 2026 yıllarında nasıl olacak, bunları özetlemeye çalışacağım. 

Bugün ayrıca ev ve işyerlerinde doğalgaz kullananlara da İzmir’in 28 ilçesinde hizmet veren İzmir Doğalgaz’ın lisans alanı içerisinde bu ürünü nasıl verimli olarak değerlendirmemiz ile ilgili tavsiyelerini de aktaracağım.

Gelin önce 14 ve 28 Mayıs 2023 sonrası günümüze kadar ekonomimizin başına getirilenlerin üç yıllık programlarına bir göz atalım.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonu önümüzdeki yıl sonunda yüzde 36’ya 2026 yılında tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafise Gaye Erkan ise, 2024 yılı enflasyonunu yüzde 65’e çıkardı.

Ben bu açıklamaları dinledikten sonra 2001’deki ekonomik kriz ve sonrası aklıma geldi. Krizin faturası emekçilere yüklenmişti. Hatta o dönem Kemal Derviş Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Hazine Müsteşarı olarak İMF’nin işçi ücretlerine yüzde 20 önerisini dinlemeyerek yüzde 28’e çıkardı. 2002’de yıl sonu enflasyonu ise yüzde 30 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafise Gaye Erkan ile ülke ekonomisinin üst düzey yöneticileri, 2024 yılının toparlanma, batan ekonominin faturalarının ödendiğ, bütçenin denkleştirildiği ve harcamaların kısıtlanacağı bir yıl olacağını açıkladılar.

Ülkemiz ekonomisi ile ilgili aslında yazılacak çok şey var. “Yeter” diyor, İzmir Doğalgaz’ın ev ve işyerlerinde tasarruflu kullanım ile ilgili önerilerine bakalım:

*Pencere ve kapılara ısı izolasyonu yapınız. İzolasyon yaparak ısı kaçaklarını engelleyiniz. Mümkünse çift camlı pencereler tercih ediniz. Bu şekilde yüzde 5-10 arasında tasarruf sağlayabilirsiniz.

*Cihazlarınızın periyodik bakımlarını düzenli yaptırınız. Kombi gibi yakıcı cihazların yıllık periyodik bakımlarının kış mevsimine girmeden yetkili servis tarafından yapılması cihaz verimliliğini artırır ve yakıt tasarrufu sağlar.

*Radyatörlerin önünü kapatmayınız. Radyatörlerin verimli ısıtabilmesi için önlerine koltuk, masa ve eşya konulmamalı, üzerleri örtülmemeli ve çamaşır kurutulmamalıdır.

*Kısa sürelerde kombinizi kapatmayınız. Kısa süreli evden ayrıldığınızda veya geceleri tasarruf etmek için kombiyi kapatıp sistemi soğutursanız, sistem kendini tekrar ısıtmak için daha fazla gaz harcar. Bu durumlarda kombinizi kapatmak yerine düşük derecelerde çalıştırarak tasarruf edebilirsiniz.

*Duvar izolasyonu ve bina ısı yalıtımı yaptırınız. Bu şekilde daha az yakıt tüketir ve birkaç ısınma sezonunda yalıtım harcamanızı geri kazanırsınız.

*Oda termostatı kullanın. Oda sıcaklığı oturma odası ve salonlarda 22 derece olmalıdır. Termostatın 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlanması, yüzde 5'e yakın yakıt tasarrufu sağlar.

*Doğru cihaz seçilmeli. Doğalgaz yakma cihazı seçilirken evinizin ısıl ihtiyacı iyi belirlenmeli, bu ihtiyaç doğrultusunda uygun kapasitede cihaz seçilmelidir. Kış aylarının gelmesiyle birlikte, tüketicilerin alacakları basit önlemlerle doğalgazı daha verimli kullanarak faturalarda tasarruf sağlayabileceklerine dikkat çeken İzmir Doğalgaz, çevreci ve konforlu olmasının dışında doğalgazın ekonomik olduğunu da belirtti.