Son Mühür/Merve Turan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), 2025 yılı sonuna kadar Depozito Saha Yönetimi Sistemi’ni (DSYS) ülke genelinde 81 ilde uygulamaya koymayı planlıyor.
Bu adım, Sıfır Atık Hareketi'nin bir parçası olarak çevre dostu uygulamaları destekleyecek. Bakanlık, depozito sistemi hakkında sıkça sorulan soruları yanıtladı.
TÜÇA ve özel sektör ortaklığı ile sistem kuruluyor
Türkiye Çevre Ajansı, depozito sisteminin hayata geçirilmesi için kamu ve özel sektör iş birliğiyle çalışacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve TÜÇA Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, sistemin işleyişini tek çatı altında toplayacak şirketin kuruluş protokolünü imzaladılar.
Depozito bedeli ve vatandaş teşviği
Depozito sistemi sayesinde, içecek ambalajlarının tüketilmesinin ardından iade alınarak vatandaşlara teşvik bedeli ödenecek.
Depozito bedeli, e-cüzdan hesabına aktarılacak ve bu bakiye, QR kod ile ödeme kabul eden tüm mağazalarda kullanılabilecek. Ayrıca, biriken bakiye banka hesaplarına transfer edilebilecek.
DOA uygulaması ile dijital iade sistemi
Depozito sistemine dahil edilen ambalajların iade süreci, "Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)" isimli mobil uygulama ile kolaylaştırılacak.
Tüketiciler, DOA uygulaması sayesinde QR kod okutarak depozito iadelerini gerçekleştirebilecek ve kazandıkları teşvik bedelini dijital cüzdanlarında biriktirebilecek.
DOA uygulamasının işleyişi ve finansal entegrasyon
DOA uygulaması, Android ve iOS cihazlar üzerinden indirilebilecek. Uygulama, karekod okutularak çalışacak ve depozito iadeleri e-cüzdanda birikecek.
Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın altyapısı üzerinden yürütülen sistem, biriken bakiyelerin banka hesaplarına aktarılmasına olanak tanıyacak.
Ülke genelinde 2025 sonunda başarıyla uygulama yayılacak
Sakarya'da başlatılan uygulama, 2025 yılı sonuna kadar tüm Türkiye genelinde, her il ve ilçede kullanılabilir hale gelecek.
Sıfır Atık ve döngüsel ekonomi hedeflerini destekleyen bu proje, çevre bilincinin artırılması için önemli bir adım olacak.
Ambalaj geri dönüşümü ve ekonomik katkı
Depozito sistemiyle Türkiye genelinde yılda yaklaşık 25 milyar adet ambalajın geri kazanılması bekleniyor. Ayrıca, her yıl 520 milyon euro gibi önemli bir ekonomik katkı sağlanması hedefleniyor.
Depozito kapsamındaki ambalajlar
Cam, plastik ve alüminyum malzemelerden üretilen 0,1 litre ile 3 litre arasındaki içecek ambalajları depozito sistemine dahil edilecek. Bu ambalajlar üzerinde depozito logosu yer alacak ve kullanıcılar, depozito bedelini ödeyerek bu ambalajları geri alabilecek.