AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 1 Ekim Salı günü başlayacak 28. Dönem 3. Yasama Yılı öncesinde yeni yasama döneminin öncelikli gündem maddelerini açıkladı. Güler, ilk olarak “Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin” TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini ifade etti. Bu sürecin tamamlanmasının ardından komisyon görüşmeleri biten “Tüketicilerin Korunmasına Yönelik Kanun Teklifi” ile “9. Yargı Paketi”nin Meclis gündemine geleceğini belirtti.

Güler, 2025 yılında emekli olanlara, 2024 yılında emekli olanlara göre daha az aylık bağlanacağına yönelik değerlendirmelere ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım. Ona yönelik olarak da hakkaniyetli, orta bir çözüm ortaya konabilir. Ama şu anda bunun sayısal bir veri olarak nelere tekabül ettiğine dair bir veri yok. Bunlar ortaya çıktıktan sonraki aşamada Bakanlık bürokrasisiyle de görüşerek belli bir noktaya ulaşabiliriz."


Güler, ayrıca ülkemizin siber güvenliği ve bilişim sistemine yönelik altyapı güvenliğine dair çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. "Ülkemizin siber güvenliği, bilişim sistemine yönelik altyapı güvenliği noktasında Milli Güvenlik Kuruluna sunulan rapor kapsamında bazı arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bu konuya yönelik bir çalışma yapılıyor. Bunun için bir yasa teklifi gerekiyor. Bununla ilgili ülkemizin bilişim sistemlerinin altyapısının, güvenliğinin sağlanması, veri güvenliği, kişisel veriler ve diğer kamu kurumlarının verilerinin korunması noktasında, aynı zamanda da uzay, uydu sistemlerinin korunması noktasında bir teşkilat yapılanmasına ihtiyaç olacak," dedi. Güler, bu çalışmanın ilerleyen günlerde Meclis gündemine geleceğini de ifade etti.


İklim değişikliği ve karbon salınımı çalışmaları


Güler, iklim değişikliği ve karbon salınımı başlıkları altında birçok çalışma yapıldığını belirterek, “İklim Değişikliği Başkanlığımız ile bir çalışmamız var. Önümüzdeki dönemlerde bu kapsamdaki çalışmayı gündemimize alacağız," dedi. Ayrıca Güler, Avrupa Birliği ülkelerinin bu konuda yayınladığı raporlara ve gündemlerine aldıkları tarihsel süreçlere dikkat çekerek, "Karbon salınımının çevreye etkileri kapsamında en alt üretim merkezlerinin izlenmesi suretiyle ve bunların belli noktalarda vergilendirilmesi, buna göre de bir gelir oluşturulması ve AB ülkelerine girişiyle alakalı bir sistemden bahsediyoruz," diye ekledi.


Rekabet Kanunu'nda değişiklik 


Rekabet Kanunu ile ilgili olarak da yeni bir çalışmanın sürdüğünü ifade eden Güler, "Günümüzün koşullarına uygun olarak, internet üzerinden servis hizmeti sunan bir ortam oluşturulmuş durumda. Burada da diğer paydaşlarla özellikle Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu Başkanlığı ile bu hizmeti sunan büyük şirketlerin piyasa hakimiyetinin rekabet şartlarını ihlal edip etmediğini, kötüye kullanıp kullanmadığını hem izleme hem denetimi kapsamında bir çalışma sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konuyu da gündemimize alacağız," bilgisini paylaştı.

Kaynak: Haber Merkezi