Dünya Tiyatro Günü, 1961'den beri her yıl 27 Mart'ta dünya çapında çeşitli tiyatro dernekleri ve sanat çevreleri tarafından kutlanmaya devam ediyor.
Anlam ve önemi nedir?
1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute - ITI) tarafından kurulan Dünya Tiyatro Günü, her yıl 27 Mart'ta ITI merkezleri ve dünya genelindeki tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Kutlamalara pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik katılmaktadır. Bu etkinliklerin en önemlilerinden biri, dünya çapında tanınmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazar tarafından yazılan evrensel bir bildirgedir. İlk bildirge 1962'de Jean Cocteau (Fransa) tarafından kaleme alınmıştır. Dönemin ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki'de, ardından da Viyana'da düzenlenen 9. ITI Konferansında, 'tiyatrolar günü' fikri ortaya atıldı ve İskandinav ülkelerinden gelen destekle hayata geçirildi. Kabul edildikten sonra her yıl, Paris'te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu'nun (Theatre of Nations) açılış günü olan 27 Mart günü, ITI'nin dünya çapında 100'ü aşkın merkezinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.
ITI'nin amacı
UNESCO tarafından kurulan ITI'nin amacı, "sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini artırmak, sanatsal yaratıcılığın ve üretimin toplumsal bilinci uyandırması, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve UNESCO'nun hedeflerine katkıda bulunmak için karşılıklı anlayışı geliştirmek" gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü'nde bir kez daha hatırlatılmaktadır. Her yıl, tiyatro ve diğer sanat disiplinlerinden üstün başarılı bir sanatçı, bu gün için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Bu konuşma, uluslararası bir bildirge olarak kabul edilmekte ve 20'den fazla dile çevrilerek pek çok gazetede yayınlanmakta, dünya genelindeki birçok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır. Ayrıca, birçok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırmaktadır.