2010 yılında yapımına başlanan ve inşaat aşamasında 14 kral dairesi, 4 lobi ve bir katının 10 bin 500 metrekare olduğu belirtilen Caprice Gold projesi, iflas masası tarafından satışa sunuldu. 2014 yılında inşaatı durdurulan proje, Fadıl Akgündüz’ün Aralık 2015’te dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmasıyla kaderine terk edildi. Akgündüz ve akrabalarının da dahil olduğu 10 sanıklı davada, 28 Nisan 2023’te sonuçlanan dolandırıcılık soruşturmasında, 614 kişiyi devremülk satışları yoluyla dolandırdığı gerekçesiyle Akgündüz’e 2 bin 504 yıl hapis ve 12 milyon 20 bin lira para cezası verildi. Proje, geride 28 bin 130 mağdur bıraktı; mağdurlar, haklarını aramak için 2013 yılından bu yana hukuk mücadelesi sürdüren Caprice Gold Mağdurları Derneği'ni kurdular.

Tam 27 katı bulunuyor

Bayrampaşa’da 2010 yılında inşaatına başlanan Caprice Gold Oteli, 2014’te kaderine terk edildi ve 7 yıldızlı otel ile devremülk sahibi olma umuduyla ödeme yapan 28 bin 130 kişi mağdur oldu. "Jet Fadıl" olarak tanınan Fadıl Akgündüz’e açılan davalar sonucunda, Akgündüz 2 bin 504 yıl hapis cezası ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasına çarptırıldı. Devremülklerine ulaşamayan mağdurlar, zamanla birleşerek Caprice Gold Mağdurları Derneği'ni kurup haklarını aramaya başladı; bazı mağdurlar vefat ederken, diğerleri hukuk mücadelesini sürdürdü. Projeyle ilgili tüm yetkiler, mağdurların yer aldığı iflas masasına devredildi. 30 dönüm arazi üzerine inşa edilen, 27 katlı ve 150 bin metrekare kapalı alana sahip Caprice Gold Otel ve Devremülk projesi, 350 milyon dolara satışa çıkarıldı.

28 bin 130 kişi mağdur oldu

Caprice Gold Mağdurları Derneği Başkanı Talip Metehanoğlu, “Binamızın özelliklerine değinecek olursak; 27 katlı, 30 dönüm üzerinde ve 150 bin metrekare kapalı alana sahip. Satış için önümüzde hiçbir engel yok, tüm sorumluluk ve yetki iflas masasında bizde. Acil olarak satılmasını bekliyoruz, başvuru yapılmasını bekliyoruz. 28 bin 130 mağdur bulunuyor, ancak buranın yönetim planı hazır. Mağdurlar tüm yetkilerini bize devrettiler ve yüzde 83’ü iflas masasına dahil oldu. Bu nedenle, burayı satın alan kişi tüm haklara sahip olacak ve hiçbir sorun yaşanmayacak. Biz de destek sağlayacağız. Herkesin ödediği miktar farklı olduğu için alacağı da farklı olacak. İflas masası başvuranların ücretlerini yatıracak,” dedi.

''Dardayız, bunalımdayız, sıkıntıdayız...''

Metehanoğlu binanın satılmasını beklediklerini söyledi: "Özellikle Cumhurbaşkanımızdan, devleti yönetenlerden, bakanlardan özellikle istirham ediyoruz. Bir an evvel bizimle ilgilensinler. Gerekli ne varsa, yurt olarak düşünürlerse yardımcı oluruz, hastane olarak düşünürlerse yardımcı oluruz. Mağdurlar olarak biz elimizden gelen herşeyi yapmaya hazırız. 28 bin mağduru var ama müracaat eden bize 3 bin kişi. Şu anda 8-9 milyar alacak çıkmış oldu. 350 milyon dolar istiyoruz. Bu para talebe göre olacak. Şu anda mevcut 9,5 milyar olursa o şekilde kesinleştirmiş olacağız. Belediye başkanıyla görüştük, herhangi bir sorun olmayacak. 'Gerekli yardımları mağdurlara yaparız' dedi. 3 tane ruhsatı var, rezidans ruhsatlı, otel ruhsatlı. Dardayız, bunalımdayız, sıkıntıdayız. Bir an evvel yetkililerden haber bekliyoruz"

Kaynak: DHA