İzmir'de uzun süre görev yaptıktan sonra gittiği Samsun'da yaşamını yitiren ve adından süper savcı olarak söz ettiren Murat Gök'ün, 2008 yılında gerçekleştirdiği "Yengeç 1 ve 2" operasyonlarının ardından haklarında "rüşvet almak ve rüşvete aracılık etmek" gerekçesiyle dava açılan 15'i avukat
toplam 42 sanık beraat etti. Yargılama aşamasında yaşamını yitiren 2 sanığın ise dosyasının düşürülmesine karar verildi. Avukat Muammer Yurdakul, haksız tutuklanan ve beraat eden 7 avukatın vekaletini alarak tazminat davası açacaklarını söyledi. Diğer 8 avukatın da yine aynı şekilde tazminat davası açacağı öğrenildi.
İzmir'de, 2008'de gerçekleştirilen ''Yengeç 1 ve 2'' operasyonlarının ardından 15'i avukat 44 sanık hakkında ''rüşvet aldıkları ve rüşvete aracılık ettikleri'' iddiasıyla açılan davada karar verildi.
Tazminat davası açmaya hazırlanıyorlar
İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada bazı tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu. İddia makamı, suçu işledikleri sabit olmadığı kanaatine varılarak sanıkların tüm suçlardan beraatine karar verilmesi yönünde esasa ilişkin değerlendirmesini sundu. Mahkeme heyeti, iddia makamının görüşüne katılarak 16 yıl 6 ay sonra tüm sanıkların bearati yönünden karar verdi. Operasyon kapsamında günlerce tutuklu kalan avukatlar şimdi tazminat davası açmaya hazırlanıyor.
Ne olmuştu?
Sanık avukatlarından Muammer Yurdakul, iddia makamının değerlendirmesine katıldıklarını belirterek soruşturma aşamasında görevli emniyet mensubu, savcı ve hakimlerin çoğunun FETÖ/PDY soruşturmalarında meslekten ihraç edilerek tutuklandıklarını ve yargılamalarının devam ettiğini ileri sürdü.
Soruşturmanın gerçek kişilerle alakası olmayan sahte bir ihbar mektubuyla başladığını savunan Yurdakul, 16 yıldır süregelen yargılama sonunda haklarında suçu işlediklerine ilişkin somut herhangi bir delil elde edilemeyen müvekkillerinin geçte olsa beraat etmelerini, 'Adalet yerini buldu' şeklinde değerlendirdi.