Oyuncaklar bazen çocuklar için tehlikeli olabiliyor. E.E. isimli 5 yaşındaki kız çocuğu, oyun oynadığı mıknatıslı boncuk bilekliği yuttu. Ailesi tarafından hastaneye götürülen ve acil operasyona alınan çocuğun bağırsağından 38 adet mıknatıslı boncuk çıkarıldı.

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören, bu tarz vakalarda erken müdahalenin önemine dikkat çekti.

Çocuklardan uzak tutun

Bursa'da yaşanan olayla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören, bu tarz vakalarda erken müdahalenin önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Kaan Demirören, takı ve oyuncakların özellikle 5 yaşından küçük çocuklara verilmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı. Mıknatıs, su maymuncuğu, saat pili gibi çocukların ilgisini çeken ve yutma riski barındıran nesnelerin, ortalıkta bırakılmaması ve çocuklardan uzak tutulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Demirören, "Son zamanlarda mıknatıslar, lityum iyon piller ve yüksek düzeyde emici cisimler önemli bir problem haline geldi. Bu cisimlerle alakalı çok sayıda olguyla karşılaşıyoruz. Özellikle 5 yaşından küçük çocuklara, bu tarz küçük cisimler verilmemeli. Üzerinde takı olarak kullanılmasını bırakın, etrafında bile olmaması gerekiyor” dedi.

24 saatte bağırsakları deliyor

Doç. Dr. Demirören, "Genelde ilk 24 saat içerisinde mide ya da bağırsakları delmiş bir şekilde bu vakalarla karşılaşıyoruz. Hastamızın şansı, bağırsaklarda yakalamamıza rağmen, bu mıknatısları endoskopiyle çıkarabilmemiz oldu. 38 adet boncuk şeklinde bir mıknatıs olduğunu gördük. Hastamızda delinme durumu olmadı. Şu anda sağlığına kavuştu ama bu durum çoğunlukla bu şekilde olmuyor. Maalesef bu mıknatıslar çok sayıda yutulduğu zaman, bağırsaklarda delinmeye yol açıp, ameliyatla çıkarılması gerekiyor. Ameliyatta yine hem karın duvarının kesilmesi, bağırsakların kesilmesi gibi zor ve komplikasyonlu işlemler şeklinde sonuçlara varıyor" diye konuştu. 

Kaynak: DHA