GÜNDEM HABERLERİ

53 yıl önce katledilen amcasının izinde bir hayat! Can Atalay'a Şerafettin ismi boşuna verilmedi...

Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği kararı görüşmek üzere olağanüstü toplanan Meclis'te yumrukların konuştuğu tartışmalar yaşanmıştı. Can Atalay, Atalay ailesinin siyasete adım atmış ilk üyesi değil. Tam ismi Şerafettin Can Atalay olan TİP Milletvekili Atalay'ın 'Şerafettin' adı, 1971'de katledilen amcasından geliyor. Şerafettin Atalay cinayeti ise 53 yıldır faili meçhul olarak aydınlatılmayı bekliyor.

TBMM muhalefet partilerinin ortak çağrısının ardından Anayasa Mahkemesi'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği vekilliğinin düşürülmesinin 'yok hükmünde' olduğu yönündeki kararını görüşmek üzere olağanüstü toplanan Meclis'te kan akmıştı. AK Partili Alpay Özalan'ın TİP'li Ahmet Şık'ı kürsüden indirme girişimiyle başlayan tartışmalarda yaralanan milletvekilleri ve akan kanların silinmesi görüntüleri, hafızalara kazınmış durumda.

Aileden siyasete atılan ikinci 'Şerafettin'...

Atalay ailesinin siyasetle bağı olan tek ismi Can Atalay değil. Tam adı olan Şerafettin Can Atalay, adını aldığı Şerafettin Atalay'ın yeğeni. 

1938 doğumlu Şerafettin Atalay, Artvin Yusufeli’nden yoksulluk nedeni ile Amasya’ya göç etmiş bir ailenin oğlu olarak Amasya’da doğdu. TİP'in Amasya'da kurulmasına öncülük etti.  1965 seçimlerinde 15 milletvekiliyle Meclise giren TİP'in Türkiye ortalamasının iki katı üstünde oy aldığı bir il olmasıyla hem Amasya hem de Şerafettin Atalay dikkati çekti. Şeraffetin Atalay, şubat 1969'da ODTÜ'de Amerikan Büyükelçisi Robert Kommer'in otomobilini yakan gençlerin bir bölümünü Amasya'da saklamış bir isimdi. Hedef haline gelen TİP Amasya il başkanı Şerafettin Atalay’a ilk suikast girişimi 1969'da gerçekleşti. Yemek yedikleri lokantaya bomba atıldı. Ancak şans eseri bomba pencere pervazına çarparak dışarda patladı. 27 Ocak 1971'de Yüzevler Mahallesi'ndeki evinin önünde vurularak öldürüldüğünde 33 yaşındaydı.  Aradan geçen 53 yıla rağmen cinayet faili meçhul olarak kaldı. 


Ona amcasının ismini verdiler...

Şükran ve Mustafa Atalay 1976 yılında oğullarını kucaklarına aldıklarında ona öldürülen amcasının adını verdiler. Bankacı bir anne ile muhasebeci bir babanın oğlu olan ve amcasının adını taşıyan Şerafettin Can Atalay, Soma Faciası, Ermenek maden kazası, Adana öğrenci yurdu yangını, Çorlu tren kazası gibi Türkiye'deki birçok toplumsal dava ile gazeteci ve yazarların düşünce özgürlüğü davalarında avukatlık yapmış bir isim olarak hafızalara kazınmış bir isimdi. Gezi Parkı’na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışmasının avukatlığını yürüttü. Avukat Can Atalay, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezası alarak 25 Nisan 2022’de tutuklandı. Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde kalan Atalay, 1971’de TİP Amasya İl Başkanı iken siyasi bir cinayete kurban giden amcası Şerafettin Atalay’ın izinden giderek siyasete adım attı ve 14 Mayıs seçimlerinde TİP ’den Hatay milletvekili oldu.

Mazbatasını aldı ancak yemin edemedi...

Milletvekili seçilmesinin ardından avukatları aracılığıyla mazbatasını alan ancak tutukluluğu nedeniyle milletvekili yeminini edemeyen Atalay ile ilgili Yargıtay’a yapılan tahliye talepli başvuru reddedildi. Can Atalay talebi reddedilince “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurdu. Anayasa Mahkemesi, 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. Muhalefet partilerinin çağrısıyla toplanan ve Alpay Özalan'ın Ahmet Şık'a yumruklu saldırısının ardından hareketli anlar geçiren toplantıda Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi talebi reddedildi.