Türkiye’de on binlerce insanın ölümüne, yerinden yurdundan olmasına sebep olan 6 Şubat depreminde, depremden etkilenen illerde yaşayan diyaliz hastalarının içler acısı durumu ‘Yok artık’ dedirtti.
İzmirli Diyaliz hastası Emel Öztunç, “Deprem bölgesinde yaşayan diyaliz hastaları depremde çok sıkıntı çekti. Diyaliz hastaları imece usulü, kısa sürelerde diyalize girerek hayatta kalmaya çalıştı” dedi.
6 Şubat Depreminde Diyaliz Hastaları Hayat Mücadelesi Verdi
Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu belirten İzmirli Diyaliz Hastası Emel Öztunç, 6 Şubat depreminde diyaliz hastalarının verdiği ‘hayat mücadelesini’ anlattı. Kendilerinin ulaştığı ya da yardım amaçlı ulaşan diyaliz hastalarının anlatıkları yürek burkan hikayeleri aktaran Öztunç, “Deprem olduktan sonra hayatta kalan diyaliz hastaları, diyaliz merkezlerine ulaşmakta büyük güçlük çekti. Diyaliz merkezine ulaşanlar ise, merkezdeki su ve elektrik kesintileri nedeniyle sağlıklı bir diyalize giremediler. Beni çok duygulandıran durumlardan biri de, diyaliz hastalarının diyaliz sürelerinden feragat edip, diğer diğer hastası arkadaşlarına diyaliz cihazını emanet etmesiydi. Bir çok diyaliz hastası, ‘Her an sarsıntı olabilir, diyaliz hastalarının diyalize girme şansı olmayabilir’ diyerek diyalizden erken çıkıp diğer hastalara da yaşam şansı verdi. Normalde o hastaların 4 saat boyunca diyalizde kalması gerekiyordu. Bu fedakarlığı gösteren tüm diyaliz hastaları aslında arkadaşlarının hayatlarını kurtardılar” dedi.
Diyaliz Hastaları İçin Deprem Açısından Riskli İllerde Mobil Diyaliz Üniteleri Kurulmalı
Deprem ülkesi olan Türkiye’de diyaliz hastaları için deprem ve afetlere yönelik önlemlerin alınması gerektiğini anlatan Öztunç, “Örneğin deprem riski yüksek illerde, mobil diyaliz araçları bulundurulabilir. Çünkü deprem anında ve sonrasındaki elektrik ve su kesintileri nedeniyle diyaliz yapılamıyor. Yine depremin etkisiyle sağlıklı insanlarda da kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Bu insanların hayatta kalması için de önlem alınmalı” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)