6 Şubat depremlerinden etkilenen köylerle ilgili beklenen adım Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan geldi. Köylerde orta ve üzeri hasarlı konutların dönüşümü için Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğine geçici bir madde eklendi. 

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 6 Şubat depremlerinden etkilenen köylerde orta hasar ve üzeri hasarlı konutların yeniden yapımında parsel sınırlarına yol cepheleri ve diğer cephelerde en az 1.50 metre, binalar arasında ise 3 metre mesafe bırakılacak. 
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan Murat Kurum imzasıyla yapılan açıklamada uygulamayla ilgili detaylar paylaşıldı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi.

Geçici bir madde eklendi...

6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen köy yerleşik alanlarında yapılan incelemelerden elde edilen bulgular ve vatandaşlarımızdan gelen talepler üzerine Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğine geçici bir madde eklenerek konutların yerinde yeniden yapılmasına ilişkin birtakım kolaylıklar getirilmesi amaçlanmıştır.
Köy yerleşik alanlarında konutlarını yerinde dönüştürecek vatandaşlarıa parsel boyut ve geometrileri ile hâlihazırda mevcut yapılaşma nedeniyle yaşadıkları sorunlara çözüm sağlamak üzere;
Parsellerin yol cepheleri dâhil olmak üzere sınırlarında en az 1.50 metre, parsel içindeki binalar arasında ise en az 3.00 metre çekme mesafesi bırakılarak yapılaşmaya imkân tanındı.

Yerel yönetimlere yetki verildi...

Belirtilen çekme mesafelerinin dahi sağlanamadığı durumlarda parsel sınırları içinde kalmak kaydı ile yapıların afetten önceki durumuna göre çekme mesafelerinin ilgili idarece belirlenebilmesi yönünde yerel yönetimlere (belediyeler ve il özel idareleri) yetki verildi.
Bu parsellerde yapı sayısı sınırlaması depremler öncesi bina sayısını aşmamak kaydıyla serbest bırakıldı.

31 Aralık 2026 tarihine kadar başvuru gerekiyor...

Köy ve kırsal yerleşik alanlar ve civarının tespiti yapılırken taşkın, heyelan, çığ ve kaya düşmesi gibi afet riski olanlar ile dere yatağı ve sıhhi-jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında mahzur bulunan alanların dışarıda bırakılması sağlanarak, kırsal yerleşimlerin de afete dirençli olması amaçlandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada madde kapsamındaki uygulamalardan yararlanılabilmesi için vatandaşların başvurularını 31 Aralık 2026 tarihine kadar ilgili idarelere yapmaları gerekmektedir' uyarısında bulunuldu.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı