GENEL HABERLER

8-12 yaş arası çocuklar siber zorbalığın pençesinde!

Sosyal medya platformlarında 8-12 yaş arasındaki çocuklar siber zorbalıktan cinsel istismara kadar birçok olaya maruz kalıyor. Uzmanlar, bu durumun artmasının ardında aile iletişimi eksikliği ve anonimliğin getirdiği rahatlıkla suçun kolayca işlendiğini belirtiyor.

GAMZE ESKİKÖY- Sosyal medya, ilkokul çağındaki çocukların yaşamında yer edinirken, bu platformlarda yaşanan siber zorbalık ve cinsel istismar vakaları alarm verici boyutlara ulaştı. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Mehmet Çolak, çocukların sosyal medya aracılığıyla izinsiz görüntü paylaşımına, tehditlere ve cinsel içerikli mesajlara maruz kaldığını belirterek, bu durumun aileleriyle iletişim eksikliği nedeniyle daha da ciddi hale geldiğine dikkat çekti. Ayrıca, Dr. Anıl Altunkaya, bu tür davranışların temelinde yatan aile dinamiklerini ve internet ortamının sağladığı anonimliğin getirdiği rahatlıkla suçun kolayca işlendiğini söyledi.

“Çocuklar ailelerinden korktukları için söyleyemiyor”

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmaı Dr. Mehmet Çolak, sosyal medya aracılığıyla işlenen suçların alarm verici boyutlara ulaştığını ifade etti. “Sosyal medya aracılığıyla izinsiz bir şekilde görüntülerini paylaşmak, toplu mesajlaşma gruplarında alay edici, öfke dolu cinsel içerikli mesajlar iletme, tehdit etmek gibi yollarla siber zorbalığı gerçekleştirdiğini görüyoruz.” diyen Dr. Çolak, Çocuklar için çok zorlayıcı. Çocukla bunu ailelerinin yasak koyacağından ve kızacağı gibi sebeplerden dolayı çekiniyor.  Çekinip, aileleriyle paylaşamadığı için de bu sorun ciddileşiyor.

“Çocuklar içine kapanıyor”

Siber zorbalık ile yapılan cinsel istismarların olduğunu söyleyen Çolak bu durumu örneklerle açıkladı. Çolak, Karşıdaki şahıs,  çocukların çıplak yarı çıplak yolla görüntülerini elde ediyorlar. Bu bazen ergenler arasında heyecan verici bulunabiliyor. Özellikle oyun platfomlarındaki chat ortamlarında kendilerini küçük kız çocuğu olarak tanıtan orta yaş erkekler oluyor. Ya da kendisi başkasının fotoğrafını atıp kendisiymiş gibi fotoğrafı gönderiyor. Bu fotoğraflar elinde olduğu zaman da daha fazla göndermekle tehit ediyor ve durum ciddileşiyor. Çocuklar ailelerinden saklayınca da  içine kapanıklık kaygılı düşünceler insanlara karşı güvensizlkler oluşuyor” ifadelerine yer verdi.

“Ceza hissi olmaması suçu rahatlıkla işlemesini sağlıyor”

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmaı Dr. Anıl Altunkaya ise, bu tür zorbalık ve cinsel istismar yapan şahısların büyüdüğü aike ortamlarının etkisinin büyük oranda etkilediğini belirterek şu sözlere yer verdi:  “Aile çevre faktörleri ne durumda? Başkalarından zorbalığa maruz kalıyor mu? Kendisi ihmal edilmiş mi? Bu durumları yaşayan şahıslar bu durumun etkisinden dolayı zorbalığa başvuruyor. Bu tür insanlar başkalarını zarar vererek kendini güçlü hissediyorlar.  Siber  zorbalık durumları gruplar halinde de yapıyorlar. Kendilerini bi gruba dahil ettirmek isteyen kişiler de bu zorbalığı yapıyor.İnternet ortamında anonimlik ve ceza hissi olmaması bu insanları rahatlıkla bu suçu işlemesini sağlıyor” diye konuştu.