Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir il olan Amasya'nın merkez ilçesi yine Amasya'dır. Amasya, Orta Karadeniz bölümünde yer alır. Şehrin bilinen ilk adı "Amaseia"'dır ve bu isim dünyanın ilk coğrafyacısı olarak bilinen Strabon tarafından verilmiştir. "Amaseia", amozonlardaki yaşayan halkın kraliçelerine verdikleri ismi ifade etmektedir. Peki, Amasya'da hangi dağlar var? Amasya'nın en önemli dağları hangileri?

AMASYA'DA HANGİ DAĞLAR VAR?

Amasya, hem Yeşilırmak Nehri'nin ana kollarının birleştiği hem de dağların birleştiği bir noktada bulunduğu için oldukça engebeli bir yüzey şekline sahiptir. Şehrin deniz seviyesinden en yüksek noktası 2061 m ile Akdağ Tepesi iken, en düşük noktası ise Karsavul Köyü'nün mezralarından biri olan Çamaltı'dır. Çamaltı, eski ismiyle Zana mezrası, içinde Tarihi Roma hamamı ve sıcak su kaplıcasını barındırmaktadır. Tarihi ve kültürel açıdan zengin olan bu yer, turizm faaliyetlerine açık değildir.  

İşte, Amasya'da bulunan dağlar:

Canik Dağları

Canik Dağları

Canik Dağları, Kızılırmak'tan başlayarak  Yeşilırmak ve Kelkit Çayı ile Karadeniz arasından Melet Irmağı'na kadar uzanan bir bölgede konumlanmıştır. İlin deniz seviyesinden en yüksek noktası 2.181 m'ye ulaşan Amasya sınırları içerisindeki en yüksek nokta ise 1.376 m ile Çalıca Tepesi'dir. Canik Dağları'nın kara ulaşımını aksatmaması ve eteklerinin tarıma oldukça uygun olmasıyla bilinir. Dağlar ormanlarla kaplı olduğundan, bölgede birçok orman köyü bulunmaktadır. Ayrıca, dağ üzerinde kayak yapma imkanı bulunmakta olup, kayak merkezlerinden biri başçiftlik kayak merkezidir.

Karaömer Dağı

Karaömer Dağı

Karaömer Dağı, Karadeniz bölgesinde bulunmakta olup, Amasya iline bağlıdır. Amasya iline 25 kilometre mesafe uzaklığında konumlanmıştır. Dağ, Tersakan Çayı ve Destek Çayı ile Akdağ arasında yer alır. Kuzey Anadolu Fay hattı ile Canik Dağları arasında sınırdır. Karaömer Dağı'nın en yüksek noktası 1.979 m ile Karaömer Tepesi olarak bilinmektedir.

Akdağ

Akdağ

Amasya şehir merkezinin hemen kuzeyinde yer alan Akdağ, doğuda Kelkit Vadisi Önemli Doğa Alanı ile komşudur. Dağın güney sınırını Yeşilırmak Nehri, batı sınırını ise Yeşilırmak’ın kollarından biri olan Tersakan Çayı oluşturur. Yine nehrin ana kollarından biri olan Kozalan Çayı da ÖDA'nın içinden geçmektedir. Dağın kuzeyindeki Ladik Gölü de ÖDA sınırları içinde yer alır. Gölün kuzeyine inşa edilen set ile su seviyesi yükseltilmiş, sulama amaçlı bir baraj gölüne dönüştürülmüştür.

Akdağ'ın orta Karadeniz ardı kayın ve sarıçam ormanları, dağ bozkırları, tatlı su gölü, sazlık alanlar, meyve bahçeleri ve tarım alanlarından oluşmaktadır. Dağın kuzey yamaçları kayın ormanlarıyla kaplıdır. Kayın ormanları ile Kozalan Çayı arasında kalan dağlık bölge bozkırdır ve bu kısım Kara Ömer Dağı olarak adlandırılır. Dağın güney kısmında ise sarıçam ormanları bulunmaktadır. Dağı çevreleyen düzlükler ve ÖDA içindeki su kenarları tarım alanlarıyla kaplıdır. Ladik Gölü'nün kuzey sınırındaki güney ve doğu kıyılarında sazlık alanlar bulunurken, gölün ortasında ise saz ve su bitkilerinden oluşan adacıklar yer almaktadır.

Sakarat Dağı 

Sakarat Dağı 

Amasya Ferhatarası Vadisi'nden başlayarak Yeşilırmak ve Kelkit Çayı'nın arasından Köse Dağı'na kadar uzanır. Bu vadinin en yüksek noktası 1.956 metre ile Cami Tepesi'dir.

Karadağ

Karadağ

Çorum Çayı ile Çekerek Irmağı arasında yer alır. Çorum Çayı'nın Çekerek Irmağı'na aktığı noktada sona erer. Bu bölgenin en yüksek noktası 1.524 metre ile Kuş Yuvası Tepesi'dir.

Çakır Dağı

Çakır Dağı, Karadeniz bölgesinde bulunup Amasya iline bağlıdır. Amasya iline 26 kilometre mesafededir. Çakır Dağı, Çorum şehir merkezinden başlayıp Amasya Kalesi'ne kadar uzanır. Dağın en yüksek noktası 1.375 metre ile Yeldeğirmeni Tepesi'dir.

Amasya'da, önemli dağların yanısıra, popülerliği daha az olan birçok dağ bulunmaktadır. Bu dağların başında, Eğerli Dağı, İnegöl Dağı, Tavşan Dağı ve Sarıtaş Dağı gelmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi