Festivalin ilk günü, çeşitli etkinliklerle dolu geçerken, yemek atölyeleri, Çeşme Belediye Bandosu gösterisi, Çeşme Belediye Kadın Efeler Halk Oyunları Topluluğu’nun Zeybek gösterisi, En İyi Çeşme Kavunu Yarışması ve Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer ile S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Çeşme’de Tarımsal Faaliyetler” başlıklı söyleşi gibi etkinliklerle festival renklendi.
"En değerli mahsullerinden biri"
Festivalin açılışında konuşan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, şu ifadeleri kullandı: “Çeşme, sadece turizmi, denizi, rüzgarı, denizi, kumsalların olduğu bir kent değil; tarımsal zenginliği ile de tarih boyunca kıymetli ürünlere toprağını açmış, ev sahipliği yapmış bir kent. Çeşme yalnızca bir turizm kenti olarak değerlendirmemiz, toprak verimliliğimize yapacağımız en büyük haksızlık olur. 2021 yılında İzmir Büyükşehir Belediyemiz tarafından tescil alınan coğrafi işaretli Çeşme Kavunumuz, bu verimli toprakların en değerli mahsullerinden biri. Her yıl 15 kilo tohumu ücretsiz olarak dağıtarak üreticimizi destekliyor, belediyemize ait tarlalarda doğal gübre ve ilaçsız yöntemlerle yetiştirdiğimiz kavunlarla bu değerli üretimi sürdürüyoruz. Bu toprakların bereketini hep birlikte artırmak için çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.
Kaçeli ve Sakız Koyunu için planlar
Hayvan üreticiliğini teşvik etmek amacıyla yarımadada verimli bir ırk olan Kaçeli ve Sakız Koyunu’nun beslenip üretiminin artırılması için çalışmalarını sürdüren Başkan Lal Denizli, “Sakız Koyunu, verimliliği ve üreticimize sağladığı katma değerle bölgemizin en kıymetli hayvan ırklarından biri. Hem süt hem de kuzu verimiyle öne çıkan Sakız Koyunu, çiftçimizin tarlalarından çıkan yabani otlarla bile kolayca beslenebilen bir ırk. Bizler de katma değer yaratabileceğimiz sakız koyunumuzun sayısının çoğaltılması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Festivalimiz kapsamında, yarışmaya katılan her üreticimize ikişer çuval yem desteği vererek, bu yolda sizlere olan desteğimizi sürdürüyoruz” dedi.
Üreticiye her zaman destek
Çeşme Belediyesi olarak tarım ve hayvancılıkta üreticinin daima yanında olma sözü verdiklerini ifade eden Başkan Denizli, sözlerini şöyle tamamladı: “Çeşme'nin yerel değerlerini ve çiftçi sayımızı artırmak, hayvan yetiştiriciliğimize de daha fazla destek sağlamak amacıyla her gün var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Toprağımızdan çıkan doğal güzelliklerimize sahip çıkmazsak gelecekte sahip olduğumuz bu güzelliklerin tamamını kaybederiz. Bu nedenle sonuna kadar tarımın, tarım üreticisinin, hayvancılığın ve hayvan yetiştiriciliğinin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.
En iyi Çeşme Kavunu belirlendi
Festivalde gerçekleştirilen 'En İyi Çeşme Kavunu' yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmanın birincisine ödülünü Başkan Denizli takdim etti. Festivalin ilk günü, Anadolu’dan Balkanlara uzanan bir müzik yolculuğuyla Sanatçı Çiğdem Taştan’ın konseriyle sona erdi.
Birbirinden farklı etkinlikler
Festivalin ikinci günü, Ovacık çıkışında başlayıp Ovacık Meydanı’nda son bulan kortej yürüyüşünün ardından dolu dolu etkinliklere ev sahipliği yaptı. Yemek atölyeleri, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı’nın konuşmacı olduğu “İleri Koyun Yetiştiriciliği” söyleşisi, yöresel stantlar ve Çeşme Belediye Halk Oyunları Topluluğu’nun Zeybek gösterisi ile zenginleşen festival, En İyi Sakız Koyunu Yarışması’nda dereceye girenlerin ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.