Son Mühür/Merve Turan- ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ayanna Pressley, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile, gözaltına alınan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün durumuna dikkat çekti. Öztürk’ün gözaltında üç kez astım krizi geçirdiğini belirten Pressley, tıbbi yardım almadığını vurguladı.
Tıbbi bakıma ilişkin temel hakkın ihlali
Pressley, açıklamasında, 25 Mart'ta gözaltına alınan Rümeysa Öztürk’ün, Louisiana eyaletindeki bir gözaltı merkezinde üç kez astım krizi geçirdiğini duyurdu. Öztürk’ün astım ilaçlarına erişiminin engellendiğini belirten Pressley, bunun "tıbbi bakıma ilişkin temel hakkının ihlali" olduğunu ifade etti ve bu durumu "zulüm ve ihmalkârlık" olarak tanımladı.
Senatörlere seslendi
Ayanna Pressley, Öztürk’ün ihtiyaç duyduğu tıbbi yardıma derhal ulaşabilmesi için ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, Türk öğrencinin vizesinin iade edilip serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Massachusetts Senatörleri Elizabeth Warren ve Ed Markey’i de bu konuda harekete geçmeye davet etti. Pressley, "Öztürk gözaltında kaldığı her an, sağlığı ve hakları risk altında" ifadelerini kullandı.
Rümeysa Öztürk ilk kez hakim karşısına çıktı
Rümeysa Öztürk, 4 Nisan’da Massachusetts eyaletindeki federal mahkemede ilk kez hakim karşısına çıktı. Öztürk’ün avukatları, ABD hükümetini, müvekkillerini başka bir eyalete taşımak için gizli bir çaba içinde olmakla suçladı ve mahkemeden Öztürk’ün derhal Massachusetts’e geri gönderilmesini talep etti. Adalet Bakanlığı ise Öztürk’ün Louisiana’daki gözaltında tutulmaya devam etmesi gerektiği savunmasında bulundu.
Üniversiteden destek
Öztürk’ün eğitim aldığı Tufts Üniversitesi de öğrencisinin serbest bırakılmasını talep etti. Üniversite Rektörü Sunil Kumar, mahkemeye yaptığı açıklamada, Öztürk’ün gözaltına alınmasının okulun uluslararası topluluğu üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve okulun güvenliği konusunda endişelerinin arttığını belirtti.
Gözaltına alınması
Türk öğrencinin gözaltına alınması, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yemeği yemeye gittiği sırada gerçekleşti. 6 ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi) görevlisi tarafından gözaltına alınan Rümeysa Öztürk’ün öğrenci vizesi iptal edildi ve sınır dışı edilmesi planlandı. Ancak, ABD’deki federal bir yargıç, Öztürk’ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı aldı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Rümeysa Öztürk’ün vizesinin iptal edildiğini ve 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini duyurdu. Rubio, bu öğrencileri "Hamas destekçileri" ve "İsrail karşıtı" olarak tanımladı.