Genç Girişim ve Yönetişim Derneği İzmir Şube Başkanı Ahmet Kiraz, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Genç Girişim ve Yönetişim Derneği'nin "Nilüferler Yetişiyor" projesi ile 250 kız çocuğuna eğitim desteği sağladığını belirten Kiraz, İzmir'in çeşitli dernekleri, yerel kamu kurumları ve belediye başkanları ile işbirliği yaparak şehirdeki ticaret ve ekonomik gelişmeyi desteklemeyi hedeflediklerini söyledi.
Ahmet Kiraz kimdir?
Konya doğumlu iş insanı Ahmet Kiraz, çocukluğundan beri İzmir’de yaşadığını ve iş hayatını da bu şehirde sürdürdüğünü belirtti. Kiraz, “İş hayatımın tamamını İzmir’de geçirdim. Türkiye genelinde birçok projede yer aldık ve bu süreçte önemli hizmetlerde bulunduk. Şu anda su arıtma sektöründe faaliyet gösteriyoruz ve endüstriyel su arıtma üzerine çalışıyoruz. Gelecek dönemde, şirketimizi çocuklarımıza miras bırakmak, bilgi ve deneyimimizi onlara aktarmak en büyük hedefimiz. Umarım bu süreçte ailemizden gelecek olan yeni nesiller de bu mirası sürdürür ve daha ileriye taşır” diye konuştu.
“9 Eylül’ü anlamlandırmak istedik”
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği ile yollarının nasıl kesiştiğini de anlatan Kiraz; “İzmir Sanayici İş İnsanları Derneğinin içerisinde yer alan biriyim. Ve o yıllardan bugüne kadar bir dernek çalışmam oldu. İzmirli iş insanımız var, Levent Çeker. İş dünyasında iyi bir yeri vardır. Kendisi inşaat sektöründe yer almış bir abimizdir. Onun Ankara'daki olan temasları vasıtasıyla yollarımız dernekle kesişti. Dedi ki Ahmet güzel bir dernek var. Bunu beraber bir inceleyelim, değerlendirelim. İzmir'e faydamız olur. Bizden de İzmir'in şubesinin açılmasını istiyorlar. Onlar da büyümek istiyorlar. Güzel fikirleri var. Hakikaten o çağrıya ayak uydurdum. Gittim beraber oturduk, konuştuk, Ankara ziyaretlerimiz oldu. Bir baktık ki hakikaten bizim İzmir kültürümüze de, iş dünyası kültürümüze de, sanayi kültürümüze de, toplumsal hayatımıza da etki yapacak kadar farklı bir dernekle karşılaştım. O dernek tecrübelerini de içine katarak, ben varım dedim, Levent Bey'e. Sağ olsun Levent Bey'de bir arkadaşımız vardı, İlkay Karapınar. Üçümüz kurucu ortak olduk. Burada karar verdiğimiz gibi Ankara'ya verdiğimiz sözleri yerine getirmek için kurucu ortak olarak faaliyete başladık, derneğimizi kurduk. Esas kuruluş tarihimiz 9 Eylül. Güzel bir tarih biliyorsunuz, İzmir'in kurtuluş yılı. Dolayısıyla bu 9 Eylül'ü anlamlandırmak istedik. Biz de 9 Eylül'de kuruluş yaptık. Eğer şartlarımız da müsait olursa birazdan anlatırım. İkinci yıl dönümümüzü de kutlayacağız. Yani kuruluştan bu yana devam eden bir süreçte gelişmeleri beraber yürüttük” ifadelerini kullandı.
Kiraz’dan iletişim ve katılımcı yönetim vurgusu
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği'ndeki ‘yönetişim’ kavramına dikkat çeken Kiraz, derneğin bu kavrama büyük önem verdiğini ve anlayışlarının iletişim ve katılımcı yönetim üzerine kurulu olduğunu belirtti. Kiraz, “Yönetim anlayışımızda emir komuta zincirine dayalı yaklaşımlardan uzak duruyoruz. Bunun yerine, iletişim ve katılımcılığı ön planda tutuyoruz. Bu konuda Nezih Başkan'ımı es geçmeyeceğim, şu anki genel başkanımız, yani bütün derneğimizin başındaki insan. Evet, başkanlık tanımı var ama bu liderlik, şubelerle paylaştırıldı ve aynı zamanda diğer yönetim kurullarımızla ve üyelerimizle de aynı şekilde. Çoğulcu yönetim anlamında söyleyeyim, yani iletişim yoluyla katma değeri bütün insanlardan aldığımız, değerlerimizi ve kararlarımızı hep birlikte alabildiğimiz bir hale getirdik yönetimlerde. Tek başına bir karar alınmadı. Alınacak kararları önceden bildirerek, gündem yaratarak, bunlarla ilgili fikir alışverişinde bulunarak, iyi bir iletişim kurarak sağladık. Bu süreçte teknolojiden de faydalandık, örneğin WhatsApp hatlarımız üzerinden sürekli olarak haberleşiyoruz. Herhangi bir fikir varsa önce tartışıyoruz, sonra karar alıyoruz. Dolayısıyla şu anki üyelerimizin de en verimli şekilde dernekten nasıl fayda sağlayabileceklerini ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi.
“Marka değerimizi yükseltmemiz gerekiyor”
Kiraz, İzmir’in marka değerini artırma ve iş dünyasında birleşme gerekliliğine vurgu yaptı. Kiraz, “İzmir’de çok sayıda naif ve başarılı iş insanı var. Ancak bu başarıları yeterince duyuramıyoruz. Marka değerimizi yükseltmemiz gerekiyor” dedi. Kiraz, İzmir’in marka değeri olan birçok firmaya sahip olduğunu, ancak bu firmaların genellikle kendi başarılarını yeterince paylaşmadığını belirtti. “Birleşmemiz ve diğer markalarla buluşarak daha iyi bir İzmir vizyonu geliştirmemiz lazım. İzmir’i ulusal ve uluslararası arenada daha fazla duyurmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Kiraz, İzmir’in potansiyelini ortaya koymak için reklam ve vizyon geliştirme konularında daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, “Burada kabuk kırmaktan bahsediyorum. Her şeyimiz var, ancak reklam ayağımızı güçlendirmeli ve vizyonumuzu bu konuda geliştirmeliyiz” dedi.
Kiraz, İzmir iş dünyasına seslendi
Derneğin İzmir yapılanmasından bahseden Kiraz, “İzmir'de bir araya gelmek bizim için çok kolay oldu. Doğru insanları tanıdığımızı fark ettik. Zorlanacağımızı düşünmüştük, heyecanlıydık, çevremize güvendik ama bu kadar hızlı toplanacaklarını beklemiyorduk. İş insanları demek ki bizi seviyorlarmış, duyarlılık gösterdiler, bir araya geldiler, bizi dinlediler. Ankara'dan gelen konuklarımız yönetimde durumu anlattı. Biz buna varız deyince, arkamızdan arkadaşlarımız ‘Eğer siz varsanız biz de varız’ dediler. İzmir'de birçok derneği tanıyorum, çok kaliteli, değerli abilerimizin olduğu bir dernek. Seviyorum da kendilerini. Bu dernekteki fark şu: Daha geniş bir sektör ağını buraya getirdi ve herkesle iletişim halinde olacağım diyen bir iddia vardı. Networking alanı burada, telefonda, uygulamalarda, yapılan canlı programlarda, etkinliklerde; konuklarımız ile üyelerimiz bir araya geliyor. İzmirli iş insanları bize daha çok değer verdi. Tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Onlar olmasa burada dernek olamazdık zaten. Şimdi onlarla birlikte bir yol daha kat edeceğiz. Çok istekli insanlarımız var, bu bize umut veriyor. Ben buradan tekrar İzmirli iş insanlarına sesleniyorum: Aramıza gelin, katılın” çağrısında bulundu.
“Bütün belediye başkanlarımızla tanışmak istiyoruz”
Ahmet Kiraz, Eylül ayından itibaren İzmir’de başlatacakları yoğun projeler hakkında bilgi verdi. Kiraz, İzmir’in çeşitli dernekleri ve yerel kamu kurumları ile işbirliği yaparak şehirdeki ticaret ve ekonomik gelişmeyi desteklemeyi hedeflediklerini açıkladı. Kiraz, “İzmir’in birçok güzel derneği ve iyi iletişim kuran dernekleri var. Bu derneklerle iletişime geçmeye karar verdik. Ön çalışmalar yaparak bir liste hazırladık ve dernek ziyaretleri düzenleyeceğiz. Bütün dernek başkanlarıyla buluşup, onları ofisimize davet edeceğiz. Onlara bizimle nasıl iş birliği yapabileceklerini ve ticaretimizi nasıl geliştirebileceğimizi anlatacağız. İzmir’de Çalışma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve diğer bakanlıklara bağlı birçok kurum var. Bu kurumları tek tek ziyaret ederek, ne yapmak istediğimizi ve ticaretimizi nasıl geliştirebileceğimizi anlatacağız. Ayrıca, bütün belediye başkanlarıyla da tanışmak istiyoruz. Onlarla bilgi alışverişinde bulunarak, karşılıklı olarak ne yapabileceğimizi konuşacağız. Ege’de ne yapabileceğimizi araştırıyoruz. Başarılı iş insanlarımız, üreticilerimiz ve değerli üyelerimiz var. Bu üyelerimizin ekonomisini geliştirmek için çalışmalar yapacağız. Yönetim kurulumuzun ve üyelerimizin desteğiyle bu hedefleri gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
“Nilüferler Yetişiyor” ile 250 kız çocuğuna destek
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği'nin eğitim alanında önemli bir katkı sağladığı “Nilüferler Yetişiyor” adlı projesine dair bilgi veren Kiraz, “Nilüferler Yetişiyor projemiz uzun yıllardır devam ediyor. 50 öğrenciyle başladık ve şu anda 250 öğrenciye ulaştık. Kız öğrencilerimizin eğitimlerine destek oluyoruz. Projemiz tamamen üyelerimizin desteğiyle yürütülüyor. Özellikle kız çocuklarımızı okutuyoruz. Bu fırsatı bize dernek merkezimiz sağladığı için teşekkür ediyoruz. Abartmayayım ama seçim yapılırken yaklaşık elli dört, elli beş parametre üzerinden inceleniyor” şeklinde konuştu.