GÜNDEM HABERLERİ

Ahmet Özken: İhracatta veresiye veren tüccar gibiyiz

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) mart ayı meclis toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıda gündem maddelerinin tartışıldığı toplantıda konuşan EBSO Meclis Üyesi Dr. Ahmet Özken, önemli açıklamalarda bulundu.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) mart ayı meclis toplantısı, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda gündemde yer alan maddeler görüşülürken komisyon birimleri kendi sektörleri hakkında bilgiler paylaştı.

Meclis toplantısında söz alan EBSO Meclis Üyesi Dr. Ahmet Özken, 2022 yılı verilerine göre hazırlanan dünya dış ticaret rakamları, küresel ekonominin dinamik yapısını ve ülkelerin ticaret hacimlerindeki değişimlerini aktardı.

Dünya genelinde dış ticaret hacmi 24.904 trilyon dolar

Toplantıda elindeki verileri teker teker anlatan Özken, “Dünya genelindeki toplam dış ticaret hacminin 2022 yılında 24.904 trilyon dolar olduğunu gösteriyor. Bu rakam, önceki yıllara kıyasla önemli bir artışı işaret ediyor. Bu bilgiler, özellikle ticaret politikaları, ekonomik büyüme beklentileri ve uluslararası ilişkiler açısından değerlendirildiğinde, stratejik planlamalar için kritik öneme sahip.” ifadelerini kullandı.

En çok ihracatı Çin yaptı

“Çin, 2022 yılında yaklaşık 3.346 milyar dolar ile en çok ihracat yapan ülke konumunda bulunurken ABD 2.089 milyar dolar ile ikinci sırada yer alıyor.” diyerek yaptığı çalışma hakkında bilgi veren Özken, “Özellikle pandemi sonrası dönemde, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve global ekonomik dalgalanmalar, dış ticaret rakamlarında önemli etkenler olarak dikkat çekiyor. Bu durum, ülkelerin ihracat stratejilerini ve ödeme yöntemlerini yeniden şekillendirmelerine neden oluyor.” dedi.

Türkiye ne durumda?

Türkiye'nin dış ticaret performansının son yıllarda önemli değişiklikler gösterdiğini söyleyen Özken, 2018'den 2023'e kadar olan verilere göre, ihracat rakamlarının sürekli bir artış sergilediğini ifade ederken ithalatın daha hızlı bir trend halinde olduğunu vurguladı.

Verileri paylaştı

Dr. Ahmet Özken, 2018 ile 2023 arasındaki ithalat-ihracat rakamlarını içeren verileri paylaştı. Buna göre, 2018 yılında, ihracat 177 milyar dolarken ithalat 231 milyar dolar olarak gerçekleşti ve dış ticaret açığı 54 milyar dolar oldu. İthalatı karşılama oranı ise yüzde 76 seviyesinde kaldı. 2023 yılında ise ihracat 256 milyar dolar olarak gerçekleşirken ithalat 362 milyar dolar oldu ve dış ticaret açığı 106 milyar dolar olarak kaydedildi. İthalatı karşılama oranı yüzde 71 olarak belirlendi.

“Peşin ödeme en risksiz yol”

Dış ticarette kullanılan ödeme şekillerine değinen Özken, ihracatçı açısından mal mukabili ödemenin en fazla riski, peşin ödemenin ise en az riski barındırdığını aktardı. Özken ayrıca, vesaik mukabili ödeme ve akreditifin ise ithalatçı açısından risk artışına neden olduğunu kaydetti.

Türkiye, mal mukabili ödemeyi daha çok kullanıyor

Türkiye'nin ödeme şekillerine de değinen Özken, 2019'dan 2021'e kadar olan verileri paylaştı. Buna göre, ihracatta mal mukabili ödeme yöntemi, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 66'sını oluşturarak en yaygın ödeme şekli olarak öne çıktı.

"İhracatta veresiye veren tüccar gibiyiz"

"İhracatta veresiye veren tüccar gibiyiz" diyerek tablodaki verileri özetleyen EBSO Meclis Üyesi Dr. Ahmet Özken, gelişmiş ülke ihracatçılarına ise "peşin satan" benzetmesi yaptı.