SAĞLIK HABERLERİ

Aile hekimleri tükeniyor: Kötü koşullar ve maaş kesintileri sistemi çökertiyor

Birlik Sağlık-Sen Başkanı Ahmet Doğruyol, aile hekimlerinin görev dışı yüklerle tükenmeye başladığını belirtti. Doğruyol, kötü çalışma koşulları ve ücret kesintilerine dair, sağlık çalışanları ile birlikte açıklama yaptı.

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, aile hekimlerinin karşı karşıya olduğu zorluklar hakkında açıklamalarda bulundu. Aile hekimliğinde çalışan sağlık çalışanlarıyla birlikte yapılan açıklamada "Aile hekimi mi, yoksa aile müteahhiti mi?" diye tepki gösterildi.


Aile hekimlerine verilen görev dışı yüklere dikkat çeken Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, "Binayla ilgili, baca temizliği, boya badana yapımı, kanalizasyon temizliği, hidrofor bakım ve onarımı gibi, hekimlikle alakası olmayan bir sürü iş yükü de yine aile hekimlerimizin görev tanımlarına eklenmiştir.Aile hekimliğinin en büyük sıkıntılarından bir tanesi, hekimlerimize yüklenen hekimlik dışı yükler ve kötü çalışma koşullarıdır." diyerek tepki gösterdi. 

Maaş bordrosunda vergi kesintisi

Hekim ve hemşirelerin yasal haklarından faydalanamadığının altını çizen Doğruyol, ücretlere de dikkat çekti. Doğruyol "Aile hekimliğinde çalışan hekim ve hemşirelerimiz yasal hakkı olan yıllık izinlerini aldıklarında ücretleri kesilmektedir. Ancak, yerine bir başka hekim ve hemşire bakmak zorundadır ki, ücretleri kesilmesin. Yani hekim ve hemşire, arkadaşının yerine baktığında iki kişilik iş yapmak zorunda bırakılmaktadır. Arkadaşı izinliyken yerine bakan hekime arkadaşının aldığı ücretin %50’si, Hemşireye ise %25’i ödenmektedir ki, ödenen ücret nüfusa göre de değişmektedir. Ancak bu güne dek hekim ve hemşireye ödenen ücret, hiçbir zaman %50 si olmamıştır. İçinde bulunduğumuz şu dönemde bir hemşireye bir aylık ödenen 7-8 bin TL seviyelerindedir." dedi.


"Stok olmadığı için aşılama yapamıyoruz!"


Aşı stoklarının olmamasına dikkat çeken ebe olarak çalışan Kadriye Tan "Son 5 yıldır aşı stoklarımız yok. Sanki biteceğini bilmiyorlarmış gibi stok yapılmıyor. Örneğin 23 haftalık gebeye ikinci tetenoz aşısını yapamıyoruz. Her sene bu sorunu yaşıyoruz ve toplumu aşılayamıyoruz. Hepatit B bitiyor arkasından kızamık aşısı bitiyor... Aşıyı yapıp takibini yapmak daha kolayken, performans itirazına gitmek zorunda kalıyoruz. Ay sonunda da maaş kesintisi olup olmayacağını bilmiyoruz. Bu sorunu lojistikten dolayı yaşadığımıza inanıyorum. 


"Günde 76 hasta bakılabilir mi?"


Aile hekimi Murat Kalaycıoğlu ise artık koruyucu hekimlik yapamadıklarını ifade ederek yaşadıkları sorunları özetledi. Kalaycıoğlu "Bizi en çok rahatsız eden şeylerden biri vatandaşların ağrı kesici, krem, antibiyotik taleplerinden bıktık. İlaç yazdırma hizmeti bir tek bizde var. Artık bu işlem o kadar rutine bağlandı ki, vatandaş marketten alışveriş yapar gibi ilaç yazdırmak istiyor."


Mevzuata tepki gösteren Kalaycıoğlu "Haftada en az 40 saat çalışma zorunluluğu maddesinin olduğu sözleşme ile çalışıyoruz. Bu mevzuatı kurgulayanların sahada pratik yapmadığını gözlemleyebiliriz. Bu mevzuatın pratikte bir karşılığı yok. Günde 76 hasta bakılabilir mi? Akıl var mantık var..." dedi.