Üst solunum yolu hastalıkları, özellikle mevsim değişiklikleriyle birlikte yeniden baş gösterirken bu durum, grip ilaçlarına olan talebi artırıyor. Ancak, bu ilaçların bazı potansiyel tehlikeler barındırabileceği ve yanlış kullanımının sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarıları yapılmaya başlandı. AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, grip ilaçlarının kalp krizi riskini artırabileceğine dikkat çekti.

AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun YıldırımGrip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, hem yaz hem de kış aylarında yaygın olarak görülürken ve bu durum hastaların, semptomları hafifletmek için çeşitli ilaçlara başvurmasına neden oluyor. Ancak, bazı grip ilaçlarının, özellikle kalp hastalığı veya yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları olan bireylerde tehlikeli olabileceği belirtiliyor. Dr. Yıldırım, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.
Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, grip ilaçlarının içeriğinde yer alan bazı etken maddelerin, özellikle fenilefrin ve psödoefedrin gibi sempatomimetik ajanların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Bu maddelerin, burun ve geniz akıntısı gibi semptomları hafifletmede etkili olduğunu belirten Dr. Yıldırım, ancak bu ilaçların yan etkilerine de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Düşük maaş, üniversite hastanelerinden doktorları kaçırıyor... Düşük maaş, üniversite hastanelerinden doktorları kaçırıyor...

"İlaçlar mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalı"

"İlaçlar mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalı"

“Grip ilaçlarının içerisinde özellikle fenilefrin veya psödoefedrin dediğimiz etken maddeler bulunuyor. Bu maddeler, vücudumuzdaki salgıları azaltmak için kullanılıyor. Ancak, yan etki olarak çarpıntı ve tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Özellikle kalp hastalığı, tansiyon hastalığı olanlar, 65 yaş üzerindeki bireyler ve küçük çocuklar bu ilaçları kullanırken dikkatli olmalıdır.” diyen Dr. Yıldırım, bu durumun potansiyel olarak kalp krizi riskini artırabileceğine dikkat çekti.
Dr. Yıldırım, bu tür ilaçların kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer bir noktanın ise, ilaçların hekim kontrolünde kullanılması olduğunu ifade etti. “Kronik rahatsızlıkları olan kişiler ve yaşlı bireyler grip ilaçlarını kullanırken mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Bu ilaçların kalp krizini tetikleyebileceğine dair yayınlar mevcut. Burun akıntısını gidermek için kalp krizi riskini göze almak ve tansiyon dengesini bozmak doğru değildir. Bu nedenle ilaçların hekim kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Alperen Özdemir