ESA ve görevin ana yüklenicisi Thales Alenia Space, 28 Mart tarihinde Airbus'ı iniş platformunu inşa etmek üzere seçtiklerini duyurdu. Görevin 2028'de fırlatılması ve ExoMars'ın 2030'da Mars yüzeyine inmesi planlanıyor.
İniş Platformunun Rolü Nedir?
İniş platformu, ExoMars aracının Mars yüzeyine güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamak için inişin son aşamalarını yönetecek. Platform, gezegen yüzeyine iniş sırasında son frenleme yanmasını gerçekleştirecek ve ardından Rosalind Franklin adlı gezgin aracın yüzeye inmesi için rampalar açacak.
Anlaşmanın Değeri
Airbus anlaşmanın mali değerini açıklamazken, Birleşik Krallık hükümeti sözleşmenin 150 milyon pound (yaklaşık 194 milyon dolar) değerinde olduğunu belirtti. Ayrıca ESA, Nisan 2024'te Thales Alenia Space'e görevi yeniden başlatmak için 522 milyon euro (yaklaşık 565 milyon dolar) değerinde bir sözleşme verdi.
Bu proje, Mart 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından askıya alınmıştı. Başlangıçta Rusya, iniş platformunu sağlamak ve görevi Proton roketi ile fırlatmakla görevliydi.
NASA’nın Katkısı Ne Olacak?
NASA da ExoMars görevine katkıda bulunacak. Mayıs 2024'te tamamlanan bir anlaşmaya göre, NASA platform için kısılabilir fren motorları ve Radyoizotop Isıtma Üniteleri (RHU) sağlayacak. RHU’lar, az miktarda plütonyum-238 içerir ve bozunma yoluyla gezgin aracın ısınmasını sağlayacak.
Bu nedenle, ExoMars'ın ABD'den fırlatılması gerekecek. NASA, uygun bir fırlatma aracını daha sonraki bir tarihte seçecek.
Mars’a ulaştığında Rosalind Franklin gezgin aracı, geçmişte veya günümüzde Mars’ta yaşam belirtileri arayacak. Araç, iki metre derinliğe kadar kazı yapabilen özel bir matkap sistemi ile donatılmış durumda.
Birleşik Krallık Uzay Ajansı CEO’su Paul Bate, Airbus'ın iniş platformunu inşa etme kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu, insanlık için tanımlayıcı bir bilimsel keşif ve Mars’ta geçmiş yaşamın izlerini bulma adına en büyük fırsat," ifadelerini kullandı.