AK Parti'de 14 Mayıs ve 31 Mart seçimlerinin ardından başlayan değişim sürecinin parti ayağı, önceki gün gerçekleştirilen kongre ile tamamlandı. Meclis grubu ve Kabine'de yapılacak değişikliklerin ardından odak noktası yapısal reformlar ve seçim süreci olacak. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, AK Parti'nin önümüzdeki dönemde izleyeceği politikalar iki temel eksen üzerine kurulacak.

İlk hedef belli oldu

Bir yandan “Ekonomik Dönüşüm, Yeşil ve Dijital Dönüşüm, Sosyal Politikalar, Yargı ve Temel Haklar, Siyasi ve İdari Düzenlemeler” olmak üzere beş ana başlıkta toplanan reformlar, “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda hayata geçirilecek. AK Parti’nin bir diğer öncelikli gündem maddesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığının önünü açmak olacak.

Katılımlar devam edecek

Bu bağlamda, son günlerde diğer partilerden AK Parti'ye milletvekili katılımlarının süreceği ifade edilirken, kulislerde asıl amacın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığı için 360 milletvekili sayısına ulaşarak Meclis’ten seçim kararı almak olduğu konuşuluyor.

Sandalye sayısı 324'e ulaştı

Cumhur İttifakı (AK Parti, MHP, Hüda-Par ve DSP) son katılımlarla birlikte sandalye sayısını 324'e yükseltti. Yeniden Refah Partisi'nin destek vermesi halinde bu sayı 328'e çıkıyor. Ancak, bu rakam Meclis'ten seçim kararı almak için yeterli değil. Seçim kararı alabilmek için 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç olduğundan, önümüzdeki günlerde bazı bağımsız milletvekilleri ile Gelecek, DEVA ve İYİ Parti'den yeni katılımların olabileceği iddia ediliyor. AK Parti yönetimi de partiye katılımlar konusunda kapılarını açık tutmaya devam edecek.

‘7 Kasım 2027’ tarihi

Parti kulislerinde bir süredir muhalefetin erken seçim taleplerine 2027 sonbaharını işaret ederek yanıt veriliyordu. Hatta seçim tarihi olarak 7 Kasım 2027'nin gündeme geldiği söyleniyor. Muhalefetin 2026'dan sonraya kalan seçim için Meclis'ten alınacak bir karara destek vermeyeceklerini ifade etmelerine rağmen, AK Parti yönetimi “Günü geldiğinde hiç kimse seçimden kaçamaz. Bunu millete anlatamazlar. Bu nedenle şu anda en mantıklı seçenek, 2027 sonbaharında seçim yapılmasıdır. Cumhurbaşkanının yeniden adaylığı için hangi tarih olursa olsun, Meclis'ten seçim kararı çıkarmak yeterlidir. Çünkü adaylık konusunda bir anayasa değişikliği yapmak bu koşullarda daha zor ve düşük bir ihtimaldir. Bu nedenle AK Parti olarak stratejimiz, Meclis’ten seçim kararı çıkarmak olacaktır” görüşünü paylaşıyor.

Erdoğan bu konuda kararlı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olma konusunda kararlı olduğu ifade ediliyor ve yılbaşından sonra İstanbul'da bazı danışmanlarıyla gerçekleştirdiği bir toplantıda bu niyetini dile getirdiği iddia ediliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, zaman zaman Erdoğan’ın bir kez daha aday olması gerektiği görüşünü açıkça belirtiyor. AK Parti kaynakları da, “Milletin bu konuda net bir talebi var. Bunu sahada da gözlemliyoruz. AK Parti içinde zaten bu konuda herhangi bir tereddüt bulunmuyor. Bu nedenle, yeniden adaylığının önündeki hukuki engelleri kaldırmak için gerekli değerlendirmeleri zamanında yapacağız” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi