Ak Parti’de uzun yıllardır siyaset yapan, teşkilatın Ege Bölgesi koordinatörü Bilal Kırkpınar, Kemalpaşa Örnekköy’de tarım arazisinde yaptığı 90 lüks villanın mahkemelik olduğu haberinden rahatsız oldu.
Bilal Kırkpınar, tamamen mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede yer alan iddialar ve bilirkişi raporlarının yer aldığı haberimiz için erişim engeli kararı çıkardı. Daha önce CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın da gündeme getirdiği bu iddialarla ilgili Kırkpınar Kemalpaşa Sulh Hakimliği’nden erişim engeli kararı aldırdı. Son Mühür avukatı ise ifade ve basın özgürlüğüne karşı alınan bu karara itiraz etti.
Tavuk kümesinden lüks villaya
Ak Parti’de uzun yıllardır siyaset yapan son seçimde de Bayraklı Belediye Başkan adayı gösterilen Bilal Kırkpınar, Kırkpınar Süt Ürünleri Gıda ve Hayvancılık şirketi tarafından alınan ve üzerinde tavuk kümesleriyle bekçi evleri bulanan 29 dönümlük tarım arazisine 90 adet villa dikti.
Bilal Kırkpınar hakkında şikayet üzerine başlatılan soruşturmada, Kemalpaşa Cumhuriyet savcılığı, imar kirliliğine neden olmak ve yapı denetim kanununa muhalefetten, Kemalpaşa Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Güçlendirme ruhsatı oyunu
Kırkpınar Süt Ürünleri Gıda ve Hayvancılık şirketinin satın aldığı alanın yapım müteahhitliğini üstlenen Bilal Kırkpınar, üzerinde bulunan tavuk kümeslerine, bekçi evlerine ve sonradan eklenen yapılar için imar barışına başvurup yapı kayıt belgesi aldı.
Daha sonra, bu yapıları güçlendirmek için aldığı güçlendirme ruhsatıyla güçlendirme yapmayarak yıkıp yerine modern betonarme villalar kondurdu.
Arazi, imar planında tarım ve büyük ova koruma alanında kalırken, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi yasal olmadığı gerekçesiyle güçlendirme ruhsatlarını iptal etti. Ancak Kırkpınar’ın bitirdiği vilları tanesini 20 milyon liradan satışa sunduğu 90 villanın rant büyüklüğünün ise 1.8 milyar lirayı bulduğu öğrenildi.
Bu arada şikayet üzerine başlatılan savcılık soruşturmasında bilirkişi heyeti, parselde yapılan cins değişikliği ve numarataj belgesi işleminin 2017 yılında olmayan yapılar ile imar barışı belgesinde gerçeğe aykırı beyanlar dikkate alınarak tanzim edildiği belirledi. Yine bilirkişi raporunda Tavuk kümesleri için alınan güçlendirme ruhsatı ile yapıların tamamen yıkılarak, yeni betonarme yapılar yapıldığı ifadesi yer aldı.
Hapis cezası isteniyor
Alanda yapılan tüm usulsüzlüklerin tek tek yer aldığı bilirkişi raporunun ardından hazırlanan iddianame üzerine açılan dava da savcı Bilal Kırkpınar ve babası Hatip Kırkpınar’ın imar kirliliğine neden olduğunu iddia etti. Savcı, ayrıca aralarında Bilal Kırkpınar’ın yanı sıra inşaatın yapı denetimini üstlenen şirket çalışanlarının da Yapı Denetim Kanunu’na muhalefet suçunu işlediklerini belirtti.
Sanıklar hakkında yapı denetim kanununa muhalefetten 6 aydan 3 yıla kadar hapis, yine imar kirliliğine neden olmaktan ise bir yıldan beş yıla kadar hapşs cezası verilmesini istedi. Ayrıca TCK’nın 53. Maddesi gereği hapis cezası verilmesi durumunda, hak mahrumiyetine de hükmedilmesini talep etti. Bu maddeye göre Bilal Kırkpınar ceza alması durumunda seçme ve seçilme ehliyetinden mahkum kalacak, memur olamayacak, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olarak görev yapamayacak.