Son Mühür- Berivan Kaya/ AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Selahattin Köse, Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal'ın 1 yılını değerlendirdi. Basın toplantısına Köse'nin yanı sıra AK Parti Karşıyaka Meclis Üyesi Hasan Ünal, ilçe yönetimi, kadın kolları başkanı ve yönetimi katılım sağladı.

İhmalkarlığın izleri! 

Behice Yıldız Ünsal'ın karnesini açıklayan AK Partili Selahattin Köse, "31 Mart’ta Karşıyakalı hemşehrilerimizin oylarıyla göreve gelen Sayın Behice Ünsal, geçen bir yıl içerisinde büyük bir hayal kırıklığına neden olmuştur. Biz Karşıyaka’da artık projeleri konuşmak isterken;   yatırımları, hizmetleri gündeme almak isterken, karşımıza çıkan manzara içler acısıdır. Bu şehirde son bir yılda; Haksız yere işlerinden edilen emekçi kardeşlerimiz konuşulmuştur. Yüz kızartıcı nedenlerle görevden alınan belediye yöneticileri gündeme gelmiştir Toplanamayan çöpler, kötü kokular ve çöp dağlarıyla boğuşan sokaklar tartışılmıştır. Kamu zararı doğuran şaibeli ihaleler ve usulsüzlüklerle dolu doğrudan temin alımları Karşıyaka’nın gündemine oturmuştur. Ne yazık ki Karşıyaka Belediyesi, umutların adresi değil, beceriksizliğin, savurganlığın ve adaletsizliğin merkezi haline gelmiştir. Seçim meydanlarında “Karşıyaka’yı çiçek gibi yapacağım”, “Karşıyaka yıldız gibi parlayacak” diyerek halkımızdan oy isteyen Sayın Behice Ünsal, ne yazık ki Karşıyaka’yı çöp dağlarına mahkûm etmiştir! Bugün Karşıyaka’da şehir merkezinde bile çöpler toplanamaz hale gelmiştir. Örnekköy Küçük Sanayi Sitesi girişinde yükselen çöp yığınları adeta dağ olmuş durumda... Fen İşleri Müdürlüğü’nün hemen arkasında, vatandaşın özel mülküne vahşi şekilde dökülen çöpler ise çevre felaketine dönüşmüştür. Karşıyaka'nın her mahallesi ihmalkârlığın izlerini taşımaktadır" dedi. 

KARŞIYAKA BELEDİYESİ

CHP Genel Merkez yöneticiliğinin arpalığı mı? 

CHP Hakkari İl Başkanının oğlunun kurultay öncesi işe girdiğini belirten Selahattin Köse, "Peki ya kadrolaşma? Karşıyaka Belediyesi liyakatle değil, kayırmacılıkla yönetilmeye çalışılmaktadır. Geçtiğimiz aylarda kamuoyunun gündemine taşıdığımız, CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş’ın önerisiyle yapılan Ender Sina Baran ataması hâlâ açıklığa kavuşturulmuş değildir. Yine, basına yansıyan bir başka iddia: CHP Hakkâri Merkez İlçe Başkanı’nın oğlunun, CHP kurultayından sadece birkaç gün önce Karşıyaka Belediyesi’nde işe başlatıldığı ifade edilmektedir. Sormak istiyoruz: Karşıyaka Belediyesi, CHP Genel Merkez yöneticilerinin arpalığı mıdır? Bu kurum, liyakat sahibi Karşıyakalıların hizmet ettiği bir belediye mi olacak, yoksa partili akraba ve eş-dostun görev aldığı bir çiftlik mi?" ifadelerine yer verdi. 

Karşıyaka'nın hakkını böyle mi koruyacaksınız? 

Denetim raporlarındaki usulsüzlüklere dikkat çeken AK Partili Köse, "Geçtiğimiz aylarda Karşıyaka Belediyesi tarafından temizlik hizmetleri için bir araç kiralama ihalesi gerçekleştirildi. Bu ihaleyle ilgili ciddi şaibeler tespit ettik, kamuoyunu bilgilendirdik ve Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Şu anda adli soruşturma süreci devam etmektedir. Bakınız, Türkiye’nin dört bir yanında belediyeler artık araç kiralamaktan vazgeçip kendi araçlarını satın alma yoluna giderken, Karşıyaka Belediyesi neden hâlâ kiralamada ısrar etmektedir? Bu ısrarın arkasında ne vardır? Sayın Başkan bir ihale yapıyor; ancak ihaleyi kazanan, en yüksek teklifi veren ikinci firma oluyor! Üstelik bu ihale, KDV dahil yaklaşık 260 milyon liralık fahiş bir bedelle, şoförü olmayan, yakıtı olmayan, kullanım ömrünü doldurmuş 7 yaşındaki araçlar için yapılıyor. Ne modeli belli, ne teknik yeterlilik. Bu rakamın yarısıyla  araç satın alınmaz mıydı? Elbette alınırdı. Ama maksat temizlik değil, maksat başka… Dahası var. Yedi firmanın teklif verdiği bu ihalede, altı firma –nasılsa tesadüf ya– geçici teminat yatırmadığı gerekçesiyle eleniyor. Geriye bir firma kalıyor ve rekabet ortamı ortadan kaldırılıyor. Sayın Başkan da çıkıp mecliste, “Mecbur kaldık, vermek zorunda kaldık” diyerek ihalenin usulsüzlüğünü adeta itiraf ediyor. Sormazlar mı Sayın Başkan, sizi kim mecbur bıraktı? Kim bu baskıyı yaptı? Bu milletin alın teriyle oluşan belediye bütçesi üzerinden kimleri ihya ediyorsunuz? Üstelik bu işin adı artık alışkanlık haline gelmiş. Yıllardır Karşıyaka Belediyesi’nin temizlik hizmetleri ihalesi, hep aynı iki firmayla –Çevlok ve Altaş– el değiştirmektedir. Bu firmaların ortakları aynı, araçlar aynı, sadece imzalar farklı! Bu araçların bir yıllık kira bedeli yaklaşık 130 milyon TL… Oysa bu parayla sıfır araç satın alınabilir ve en az 10 yıl boyunca kullanılabilir. Ama onlar ne yapıyor? Sıfır araç fiyatına hurda araçları bir yıllığına kiralayarak belediyeyi 100 milyon TL’nin üzerinde zarara uğratıyorlar. Sayın Behice Ünsal’a buradan açıkça sesleniyoruz: Siz Karşıyaka’nın hakkını böyle mi koruyacaksınız? Siz bu milletin alın teriyle oluşan bütçeyi böyle mi yöneteceksiniz? Bir yandan bu milletin vergileriyle oluşturulan bütçeyi çarçur edecek, Sonra da çıkıp "bütçemiz yetersiz" diye sızlanacaksınız öyle mi? Karşıyakalılar bu soruların cevabını bekliyor. Hem de vakit kaybetmeden!" dedi. 

TEMİZLİK İHALESİ KSK

Vitrin süslemekle olmaz! 

İşten çıkarılan işçiler için Ünsal'a seslenen Köse, "Geride bıraktığımız bayramın gölgesinde ne yazık ki burukluk, kırgınlık ve mağduriyet vardı… Bayramdan hemen önce, yaklaşık dört aydır maaş alamayan emekçi kardeşlerimize sadece 10 bin TL gibi sembolik bir ödeme yapıldı. Sayın Belediye Başkanı göreve geldiği ilk günlerde, “Ben işçi dostuyum” demişti… “Benim önceliğim emekçinin hakkını, alın terini korumaktır” demişti… Ama aradan geçen bir yılda, verdiği sözleri unuttu, unutturmak istedi! Oysa biz unutmayız, unutturmayız! İşçimizin maaşı ödenmediği gibi, bir de üzerine 93 işçi kardeşimiz, üstelik yüz kızartıcı suçlar iddiasıyla, 46. maddeye dayanılarak işten çıkarıldı! Bu karar sadece emekçiye değil, aynı zamanda onurlu bir hayat sürdürmeye çalışan 93 ailenin sofrasına da darbe vurmuştur. Biz bu haksızlığı her ortamda dile getirdik. Belediye Meclisi’nde söyledik, sokakta söyledik, halkın arasında söyledik. Ama Sayın Başkan ne yaptı? Sesimizi kısmaya, gerçekleri örtbas etmeye çalıştı. Yetmedi… Sonra çıkıp bir kısmını tekrar işe aldı, bir kısmının ise işten çıkarılış gerekçesini değiştirdi. Yani yaptığı hukuksuzluğu, adaletsizliği fiilen kabul etti! Buradan sormak istiyorum: Maaşını alamayan işçiden verim bekleyebilir misiniz? Hakkı gasp edilmiş, itibarı zedelenmiş emekçiyle, Karşıyaka’ya nasıl hizmet edeceksiniz? Karşıyaka’yı yönetmek; sadece vitrin süslemek, reklam panolarına afiş asmakla olmaz. Karşıyaka’yı yönetmek, önce alın terine, önce emekçiye sahip çıkmakla olur. Biz bu davanın, bu emanetin takipçisiyiz! Sonuna kadar da takipçisi olacağız!" ifadelerini kullandı. 

hilyon avm

Kaçak yapı tüm ihtişamıyla duruyor 

Hilton AVM'nin kaçak kısmını hatırlayan AK Partili Köse, "Daha önce defalarca dile getirdik, her mecliste gündeme taşıdık… Sayın Belediye Başkanı da bu kürsüden “Karşıyaka’da hiçbir kaçak yapıya müsaade etmeyeceğiz” diye defalarca söz verdi. Peki ne oldu? Bugün Karşıyaka’da bir AVM'nin içinde 600 metrekareyi aşkın kaçak yapı, tüm ihtişamıyla faaliyetini sürdürüyor. Ve Sayın Başkan sadece izlemekle yetiniyor! Şimdi buradan soruyoruz: Bu kaçak yapı nasıl ayakta duruyor? Kim ya da kimler bu yapının arkasında? Hangi müdürünüz, hangi başkan yardımcınız bu süreci takip etti? Kim talimat verdi, kim göz yumdu? Sayın Başkan’a çağrımızdır: O çok sevdiğiniz “mecbur kaldık” bahanesini burada da mı devreye sokacaksınız? Yoksa her zamanki gibi iş işten geçince “ben bilmiyordum” diyerek topu taca mı atacaksınız?" ifadelerine yer verdi. 

Kamu kaynakları yağmalandı 

Doğrudan temin ihalelerine dikkat çeken Köse, "Gelelim 2024 yılı Denetim Raporuna ilişkin tespitlerimize… Raporda çok ciddi usulsüzlükler ve kamu zararları ortaya konulmuştur. Sadece bu bir yıllık sürede  655 adet ve toplam bedeli 783 milyon 213 bin TL’lik doğrudan temin yöntemiyle alım yapılmıştır. Yani belediye bütçesinin (1/3.), ihale düzenlenmeden, doğrudan teminle ve çoğu kez aynı firmalardan alımlarla eritilmiştir. Bakın size birkaç örnek: 622 bin TL’lik yıllık limiti aşan alımlar ihale yapılmadan gerçekleştirilmiş. Hırdavat malzemesi İzmir’de bulunamamış (!) Sakarya’dan getirilmiş… Aynı marka el frezesi internette 18 bin TL iken, belediye bunu 44 bin 400 TL’ye almış. Aynı firmaya yapılan toplam alım 650 bin TL iken, bugün aynı ürünleri 220 bin TL’ye almak mümkün! Araç klima arıza tespiti için tam 65 bin TL ödenmiş… Sadece tespit! Daha tamir bile yok!  “Sokak köpekleri için 2 defa mama alımı yapılmış. Aynı firmadan alınmış, toplamı 814 bin 800 TL tutmuş. Doğrudan temin limitini geçiyor. Aynı yıl içinde zabıta Müdürlüğüne personel kıyafeti alınmış toplam bedel 1601.561 -tl ihale yapılması gerekirken Doğrudan teminle fahiş bedelle alınmış. Yine mıcır alımı yapılmış 1.464.876-Tldoğrudan temin limiti aşılmış. Soruyoruz: Bu rakamlar vicdanla, hukukla, kamu sorumluluğuyla açıklanabilir mi? Fen İşleri Müdürlüğü başta olmak üzere birçok birimde, alımların güncel fiyatların 3-5 katı üzerinde yapıldığını belgeleriyle tespit ettik. Bu kamu kaynaklarının açıkça yağmalanmasıdır!" dedi. 

Algı siyaseti 

Karşıyaka'nın sorunlarını anlatan Köse, "Şimdi gelin biraz da Karşıyaka’nın can yakıcı sorunlarına bakalım… Deprem gerçeği ortada duruyor. İzmir depreminden en fazla etkilenen ilçelerden biri Karşıyaka. Ama aradan yıllar geçmesine rağmen ne bir kentsel dönüşüm planı, ne de ciddi bir yapı envanteri çıkarılmış. Alaybey, Tersane, Tuna, Donanmacı gibi mahallelerde hâlâ yapı stoku çürük, risk yüksek. Deprem tırıyla birkaç öğrenciye eğitim vererek bu sorumluluktan kurtulamazsınız! İmar planları dedik, Cumhuriyet Mahallesi yıllardır bekliyor. Tam 8 yıldır imar planlarını beceremeyen bir yönetim var. Sonra “700 tapu verdik” diye reklam yapıyorlar. Halbuki vatandaşın elindeki tapunun sadece ada-parsel numarasını değiştirip servis ediyorlar! Buna algı siyaseti derler, hizmet değil. Trafik çilesi büyüyor. Karşıyaka’da artık mahalleden mahalleye gitmek saatler alıyor. Örnekköy’den Çarşı’ya ulaşmak sabah saatlerinde 1 saati buluyor. Otoparklar yetersiz, Mavişehir giriş-çıkış tam bir keşmekeş, Şemikler’deki İZBAN hattı adeta Berlin Duvarı gibi mahalleyi ikiye bölüyor. Peki çözüm? Yok Anadolu Caddesi bağlantısı ve yan yollar için hâlâ kamulaştırma yapılmadı. Harekete geçilmedi!" diye konuştu. 

1 yıl boşa gitti

Köse açıklamasının devamında, "Sayın Başkan seçim döneminde “Kazanan Karşıyaka olacak” demişti. Ama görüyoruz ki Karşıyaka kaybediyor. Kazanan kim mi? İhalelere bakın, faturaları inceleyin; kazananları orada bulursunuz. Sormak istiyoruz: Karşıyaka halkı sizi bahane üretin diye mi seçti? Sürekli şikâyet edin diye mi seçti? İhaleleri adrese teslim edin, işçiyi mağdur edin, trafikle boğuşturun diye mi seçti? Karşıyaka'nın 1 yılı boşa gitti. Peki kalan 4 yılı da aynı şekilde heba mı edeceksiniz? Biz buradayız. Karşıyaka halkının hakkını, hukukunu savunmaya devam edeceğiz. Bu beceriksiz ve basiretsiz yönetimin Karşıyaka’ya daha fazla zarar vermesine asla izin vermeyeceğiz!" dedi. 

Savcıları 'göreve' çağırdı...

Savcıları göreve çağıran AK Partili Köse, "Sürecin ilk üç ayı Cemil bey dönemiydi. Sonraki Yıldız hanımın dönemiydi. Heybedeki turplar büyük. Suç duyurusunda bulunacağız. Bu toplantı bile savcılığın harekete geçmesi için yeterli. Savcıları harekete geçmeye çağırıyorum. İl başkanlığımızda arkamızda. Yapılan usulsüzlükleri ortaya çıkarmak bizim görevimiz. Bu konuların sonuna kadar gideceğiz. Denetim komisyonunda bazı CHP'liler 2 toplantıya gidip imza atmışlar. Denetim mekanizmalarını çalıştırmıyorlar. CHP'li belediyelerde bu usulsüzlükler normal hale gelmiş" dedi. 

Lafa gelince mangalda kül bırakmazlar! 

Karşıyaka'da bulunan tarihi Mahfel binasına ilişkin açıklama yapan Meclis Üyesi Hasan Ünal, " Mahfel, geçmiş yıllarda 1930'lu yıllarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ziyaret edilmiş tarihi bir binadır. Oldukça değerli bir bina. Mahfel Karşıyaka Belediye binasının ilk yerleşkesi, CHP'nin de ilk binası. Ben konuyu kamuoyuna taşımaya çalıştım. Ben mecliste konuşurken Mahfel'in ne olduğunu soran meclis üyeleri vardı. 2018 yılında kamulaştırma kararı alınmış ancak satın alma yapılmamış. Şahıs satılığa çıkarılmış ancak belediye almamış. Denetim komisyonları belediye şirketlerini denetleyemiyor. 622 milyonluk doğrudan temini olan belediye çok rahat bir şekilde mahfeli alabilirdi. Belediyenin verdiği cevap Kültür Bakanlığı alsın. Lafa gelince mangalda kül bırakmıyorsunuz, Atatük'ün partisiyiz diyorsunuz. ADD'nin Karşıyaka'da bir binası yok. Bina için kampanya yapılacak. ADD Mahfeli almak için kampanya başlatacak. Atatürk'ün mirası mahfelin ayağa kalkması için bizler de çalışacağız" ifadelerine yer verdi. 

CHP kurultayları Körfez'den daha berbat kokuyor! 

İzmir Körfezi'ni CHP Kurultaylarına benzeten Ünal, "Şuanda bir koku hissetmiyoruz ama 1 aya kadar o meşhur kokuyu hissedeceğiz. Körfez kokuyor diyoruz ama CHP'nin kongreleri ve kurultayları İzmir körfezinden daha berbat kokuyor. Tüm satın almalara, personel alımlarına baktoğımız zaman hepsinin altından kirli pazarlıklar çıkıyor. İzmir'de yaşayan gençlerimiz var. İzmir'de iş arayan gençlerimiz var. Bu dönemde de bunu yaşıyoruz. Soyer zamanında da bir kurultayda bir kişiyi PM'ye sokmak için her il başkanına 20'şer kadro verdiler. İzmir'de işsizler olmasına rağmen binlerce insanı işe alarak İzmir'e taşıdılar. Bir çok belediyede benzer haberleri duyuyoruz" dedi. 

Muhabir: BERİVAN KAYA