Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde sürdürülen genetik çalışmalar ile mandaların süt ve et verimliliği artırılmayı hedefliyor. Çiftlikte, bölgenin iklim koşullarına uygun genotipler üzerinde yapılan çalışmalarla, mandaların yıllık 1600 kilogram süt ve 700 kilogram et üretmesi amaçlanıyor.
AKÜ Veteriner Fakültesi’nin Genetik Çalışmaları Sürüyor
AKÜ Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği, koyun, manda ve sığır türleri üzerinde çeşitli genetik geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Çiftlik, özellikle et ve süt verimliliğini artırmaya yönelik yapılan araştırmalarla dikkat çekiyor.
Halk Elinde Islah Projesi ile Mandaların Verimliliği Artırılacak
2011 yılından bu yana sürdürülen "Halk Elinde Islah" projesi kapsamında, özellikle mandaların süt ve et verimliliği artırılmaya çalışılıyor. Yapılan çalışmalarla, Afyonkarahisar bölgesine uyumlu ve iklim şartlarına elverişli genotipler geliştirilmesi hedefleniyor.
3 Türde Birleştirme ile Verimlilik Hedefi
Çiftlikte yapılan çalışmalarla, Murrah Anadolu mandası melezi türlerinin et ve süt verimliliği artırılmak isteniyor. Bu yıl, Ankara Lalahan’daki Uluslararası Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nden yerli Kara Piyetmentoza melezi ve Balıkesir Bandırma’daki Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nden Murana boğaları getirildi.
3 farklı türün birleşimiyle, mandaların verimliliğinin artırılması hedefleniyor. Yıllık 1100 kilograma kadar süt ve 500 kilograma kadar et verebilen mandaların, bu çalışmalarla 1600 kilogram süt ve 700 kilogram et üretmesi amaçlanıyor.
Prof. Dr. Mustafa Tekerli: “Verimi Artırmak İçin Çalışmalarımıza Devam Ediyoruz”
AKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tekerli, çiftlikte koyun, manda ve sığır türleri üzerinde yapılan araştırmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Tekerli, çiftlikteki mandaların büyük ölçüde Murrah Anadolu mandası melezi olduğunu belirterek, son dönemde kullanılan Murana boğaları ve Kara Piyetmentoza melezi etçi yerli genotipi ile verimliliği artırmayı planladıklarını ifade etti.
Bölge Şartlarına Uygun Genotip Geliştirilmesi Hedefleniyor
Prof. Dr. Mustafa Tekerli, bölgede hayvancılık faaliyetlerini artırmayı amaçladıklarını belirterek, yeni bir manda ahırı inşa ettiklerini duyurdu. Tekerli, bu çalışmalarla hem süt verimliliğini artırmayı hem de bölgeye uyumlu besi danaları yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.