Almanya’nın Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), Alman ekonomisinin büyüme tahminini güncelledi. Beklentiler, bu yıl için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 0’dan eksi 0,2’ye düşeceği yönünde. Gelecek yıl da bir büyüme öngörülmüyor. Yapılan anketler, şirketlerin yüzde 31'inin mevcut iş durumlarının kötüye gitmesini beklediğini ortaya koyuyor.
DIHK'ya göre, ülke genelinde şirketlerin Kovid-19 öncesi seviyelere dönmediğini ve yatırımları azaltmak istediklerini belirtti. Bir önceki ankette mevcut iş durumlarının kötüye gitmesini bekleyen şirketlerin oranı yüzde 26 iken, son ankette yüzde 31'e yükseldi. DIHK Genel Müdürü Martin Wansleben, Almanya'nın kalıcı bir yapısal krizle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Martin Wansleben, Alman şirketlerin işlerin kötüye gitmesinden endişe duyduklarını ve gelecek yıl sıfır büyüme beklediklerini ifade etti. 2025 yılı için de iyimser olmadıklarını belirtti. Bazı bölgelerden gelen geri bildirimlerin, işlerin daha da kötüye gidebileceğine dair endişeleri artırdığını söyledi.
Wansleben, yaz başındaki zayıf beklentilerin artık iş dünyasının gerçeği haline geldiğini belirtti. Ekonomide toparlanma umudunun veya enerji fiyatlarının düşmesi gibi ekonomik politika adımlarının bu beklentileri iyileştirmediğini ifade etti. Almanya'nın artık Avrupa için ekonomik bir yük haline gelmesinden ve itici güç rolünü kaybetmesinden endişe duyduklarını belirtti. Ülkenin yapısal kriz yaşadığını, yüksek enerji ve personel maliyetleri, aşırı bürokrasi ve vergi yükü, jeopolitik belirsizlikler ve talepteki düşüşlerin kriz unsurları olduğunu vurguladı.
Almanya ekonomisi üzerindeki zorluklar ve yeni büyüme paketi
Almanya, 10 yıl süren ekonomik büyümenin ardından, salgının ilk yılı olan 2020'de 2009'dan bu yana ilk kez resesyona girdi. Ifo, ülkenin 2024 ve sonrası için büyüme tahminini zayıf yatırım ve siparişler nedeniyle yüzde 0,4'ten sıfıra düşürdü. IMF de Almanya'nın 2023 büyüme beklentisini yüzde 0,2'den sıfıra indirdi. Alman ekonomisi geçen yıl yüksek enflasyon, enerji fiyatları, düşen yatırımlar ve zayıf dış talep nedeniyle yüzde 0,3 küçüldü ve G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke oldu. Almanya'nın, 2023'te de küçülmesi halinde yine G7'de daralan tek ülke olacağı öngörülüyor. Hükümet, "Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler" paketi ile ekonomiyi canlandırmayı amaçlıyor. Paket, rekabetçiliği artırmak, bürokrasiyi azaltmak, çalışma teşviklerini iyileştirmek, etkin bir finans merkezi oluşturmak ve verimli enerji piyasası kurmak için 49 önlem içeriyor. Üçüncü çeyrek GSYH verileri 30 Ekim'de açıklanacak.