SON MÜHÜR- 23 Şubat seçimlerinde iktidara gelmesi beklenen Hristiyan Demokrat Parti (CDU), göçmen politikalarını sertleştiren hamleleriyle gündemde. Çifte vatandaşlığın geri alınmasını öneren parti, şimdi de aile birleşimiyle Türkiye’den eş getirilmesini yasaklama planını tartışıyor. Bu adım, Almanya’da yaşayan Türkler arasında büyük tepki topladı.

Aile birleşimi hakkı sınırlandırıldı

Almanya’da 23 Şubat seçimleri yaklaşırken, siyasi partiler seçim kampanyalarının merkezine kaçak göçmenler, sosyal yardımlarla geçinen yabancılar ve artan mülteci sayısını taşıdı. Göçmen politikaları, seçimlerin en tartışmalı konusu haline geldi.

23 Şubat seçimlerinde birinci parti olarak çıkıp hükümeti kurması beklenen Hristiyan Demokrat Parti (CDU), çifte vatandaşlığın kaldırılmasını gündeme getirmesinin ardından şimdi de aile birleşimi hakkının sınırlandırılmasını tartışmaya açtı.

Almanya’da yasal olarak ikamet eden, vatandaşlık hakkına sahip ya da oturma izni bulunan Türkler, Türkiye’den veya Almanya’nın vize uyguladığı ülkelerden eşlerini aile birleşimi yoluyla yanlarına getirebiliyor. Ancak bu uygulamanın yasaklanması yönündeki tartışmalar, ülkede büyük yankı uyandırdı.

"Daha fazla göçmen kabul edemeyiz"

Hristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) etkili isimlerinden ve eski Sağlık Bakanı Jens Spahn, "Toplum olarak sınırdayız, daha fazla göçmen kabul edemeyiz. Alınacak önlemlerden biri de aile birleşimi uygulamasının tamamen askıya alınmasıdır" ifadelerini kullandı.

2023 yılında Almanya, yaklaşık 130 bin kişiye aile birleşimi vizesi verdi. Bu vizeyle Almanya’ya yerleşenler arasında Türkler ilk sırada yer alırken, onları Suriyeliler ve Hintliler izledi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY