Son Mühür- Yunanistan Genelkurmay Başkanı’nın “Türkiye’ye 5 dakika içinde müdahale etmeye hazırız” yönündeki açıklamasına Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından dikkat çekici bir yanıt geldi. Aynı zamanda, Yunanistan’ın son dönemde gündeme getirdiği “Deniz Mekânsal Planlaması” ve Türkiye-İsrail arasında Suriye özelinde kurulan çatışmasızlık mekanizması hakkında da değerlendirmelerde bulunuldu.
“Hukuki dayanağı olmayan girişimleri dikkatle izliyoruz”
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunanistan’ın kamuoyuna duyurduğu “Deniz Mekânsal Planlaması” konusuna ilişkin olarak, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ne yönelik uluslararası hukuka aykırı girişimlerin dikkatle takip edildiğini vurguladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yunanistan’ın deniz yetki alanlarıyla ilgili olarak tek taraflı olarak gerçekleştirdiği bu tür planlamalar uluslararası hukuka aykırıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri, Mavi Vatan anlayışı doğrultusunda, Türkiye’nin deniz yetki alanlarında her türlü hak ve menfaatini korumaya yönelik görevini azim ve kararlılıkla sürdürmektedir"
“Adil ve hakkaniyetli paylaşım için diyalog şart”
Açıklamada, Türkiye’nin bölgede adil, hakkaniyetli ve uluslararası hukuk çerçevesinde bir deniz yetki paylaşımını savunduğu belirtildi. Yunanistan’ın tek taraflı tasarrufları ve Türkiye’nin haklarını yok sayan tutumunun kabul edilemez olduğu ifade edildi.
Yunanistan’a sert tepki
Yunanistan Genelkurmay Başkanı’nın “Türkiye’ye 5 dakika içinde müdahale ederiz” sözlerine yönelik sorulara ise net bir dille yanıt verildi. Bakanlık kaynakları, “Gerçekliğine kendilerinin dahi inanmadığı, kendilerini gülünç duruma düşüren açıklamalara cevap vermemizi beklemeyin” ifadelerini kullandı.
Türkiye-İsrail çatışmasızlık mekanizması: “Normalleşme değil, güvenlik için koordinasyon”
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Türkiye ile İsrail arasında Suriye sahasında kurulması planlanan çatışmasızlık mekanizmasına dair de bilgi verdi. Azerbaycan’da gerçekleştirilen ilk teknik görüşmeye dikkat çekilerek, mekanizmanın bir “normalleşme süreci” değil, sahadaki askeri faaliyetlerin güvenli ve kontrollü bir biçimde yürütülmesi amacı taşıdığı belirtildi.
“Mekanizma; doğrudan çatışmayı önlemeyi, yanlış anlaşılmaların önüne geçmeyi ve bölgesel istikrarı korumayı hedeflemektedir. Bu sayede taraflar sahadaki faaliyetlerle ilgili olarak karşılıklı bilgilendirme yapabilecek” açıklamasında bulunuldu