Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kuruluşlarından ASELSAN, yeni bir hava-hava füzesi geliştiriyor.
ASELSAN Dergisi’nin radar alanındaki 120. sayısı, radar konusunu ele alarak yayımlandı.
Bu sayıda, ASELSAN’ın uzun menzilli hava-hava füzeleri üzerindeki çalışmalarının devam ettiği belirtiliyor.
Gelişen akıllı mühimmat teknolojileri, pilotlu hava araçlarının düşman hava savunmasına girmeden uzaktan etkili saldırılar yapabilmesini sağlıyor. Yurt dışından tedarik edilen muadil sistemlerdeki sorunlar ve yüksek maliyetler nedeniyle, F-16 savaş uçakları için yerli bir hava-hava füzesi geliştirme çabaları GÖKTUĞ Projesi ile birkaç yıl önce başlatıldı.
Gökdoğan’dan daha uzun menzilli olacak
GÖKTUĞ hava-hava füze ailesi, görüş içi ve görüş ötesi iki farklı füzeden oluşuyor.
ÖKDOĞAN, görüş ötesi hava-hava füzesi olarak, yerli olarak geliştirilen ilk Aktif Radar Arayıcı Başlıklı (AGRAS-100AA) füze olma özelliği taşıyor.
Yüksek ses üstü hızlara ulaşabilen GÖKDOĞAN Füzesinin kalifikasyon süreci sona yaklaşırken, atış testlerine devam ediliyor. Seri üretime geçilen GÖKDOĞAN Füzesinin Radar Arayıcı Başlığı, yüksek teknoloji barındırarak birçok yenilik sunuyor.
Bu bağlamda, GÖKDOĞAN’dan daha uzun menzilli bir hava-hava füzesi için AGRAS-200AA Radar Arayıcı Başlığı’nın geliştirilmesi çalışmaları ASELSAN tarafından sürdürülüyor.
Füzeler insansız hava araçlarından da fırlatılabilecek
ÖZGÜR platformlarıyla entegre edilen F-16’lar, GÖKDOĞAN Füzesinin hızlı bir şekilde mevcut muharip uçaklarda kullanılmasını sağlayacak.
Ayrıca, geliştirilmekte olan diğer yerli insanlı ve insansız hava araçlarına GÖKDOĞAN’ın entegrasyonu için çalışmalar devam ediyor.
F-16’ların milli AESA Radarının daha gelişmiş versiyonlarının kullanıma girmesiyle, milli hava-hava füzelerinin stratejik önemi artacak.