EKONOMİ HABERLERİ

"Asgari ücret dört kişilik aileye 7 gün yetiyor"

Asgari ücret ile yaşam maliyeti arasındaki fark 10 bin TL’ye dayandı. Birleşik Kamu İş'in araştırmasına göre; açlık sınırı kasımda bir önceki aya göre 541 lira artarak 22 bin 565 TL oldu. Yoksulluk sınırı da bin 426 liralık artışla 69 bin 681 TL'ye yükseldi.

Birleşik Kamu-İş'in kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması, Türkiye'deki ekonomik tabloyu yeniden gündeme taşıdı. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken açlık sınırı 22 bin 565 TL'ye yükselirken, yoksulluk sınırı ise 69 bin 681 TL olarak hesaplandı.


Asgari ücret açlık sınırının gerisinde


2024 yılı sonuna kadar uygulanacak 17 bin TL’lik asgari ücret, kasım ayı itibarıyla açlık sınırının 5 bin 563 TL altında kaldı. Yoksulluk sınırıyla kıyaslandığında ise asgari ücret, bu miktarın yalnızca yüzde 24'ünü karşılayabiliyor. Temmuzda 12 bin 500 TL’ye çıkarılan en düşük emekli maaşı ise açlık sınırının yalnızca yüzde 55’ine denk geliyor.


TÜRK-İŞ'in verilerine göre, dört kişilik bir ailenin gıda harcaması kasım ayında 20 bin 562 TL’ye yükselirken, giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi diğer ihtiyaçlarla birlikte yoksulluk sınırı 66 bin 796 TL olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 26 bin 712 TL’ye ulaştı.


TÜRK-İŞ ayrıca mevcut asgari ücretin dört kişilik bir aile için yalnızca yedi gün yeterli olduğunu belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bugün itibarıyla mevcut asgari ücret dört kişilik bir aile için ancak bir haftalık harcamayı karşılayabiliyor. İnsan onuruna yaraşır bir gelir düzeyine erişim anayasal bir hak olmasına rağmen milyonlarca çalışan, düşük ücretlerle yaşamını sürdürmek zorunda bırakılıyor.”
Birleşik Kamu-İş tarafından yapılan açıklamada, artan hayat pahalılığı, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve yüksek vergilerin toplumun geniş kesimlerini daha da zor duruma düşürdüğü vurgulandı. Açıklamada, “Ücretli çalışanlar enflasyonun nedeni değil mağdurudur. Ülkemizde gelir ve servet eşitsizliğini dengeleyecek adil bir vergi sistemi ve bütüncül sosyal politikalar gereklidir” denildi.