Ticaret Bakanlığı, vatandaşların beslenme, sağlık, barınma ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan zorunlu mal ve hizmet sektörlerinde, fahiş fiyat artışlarının yol açtığı mağduriyetleri önlemeyi ve piyasada adil ve şeffaf bir ticaret düzeni sağlamayı hedefleyerek mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir.
''Titizlikle denetleniyor''
Bakanlık, su, yumurta, kırmızı et ve beyaz et gibi tüm sektörlerde fiyat dalgalanmaları ve piyasalardaki anlık tepkilerin dikkatle izlendiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu: "Henüz asgari ücrette bir artış yaşanmamış olmasına rağmen, bazı fırsatçıların bu durumu öne sürerek fiyatları haksız şekilde artırma girişimleri de Ticaret Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir. Bu kapsamda, özellikle temel gıda ürünlerinde spekülatif fiyatlandırmalarla ilgili gelen şikâyetler doğrultusunda, başta ulusal, yerel, ve zincir marketler olmak üzere halkımızın vazgeçilmez ihtiyaçlarının satıldığı tüm noktalardaki fiyat artışları titizlikle denetlenmektedir. Asgari ücreti belirleme komisyonu daha henüz toplanmamışken, ve Aralık ayı sonuna kadar belirlenmesi beklenen 2025 yılı asgari ücret rakamı 31 Ocak 2025 tarihinde çalışanlara ödenecek olduğu halde, asgari ücretteki artış ihtimalini şimdiden fiyatlamaya çalışan, ve maliyet içindeki payını dikkate almadan, haksız bir şekilde asgari ücret artış oranının aynısını direkt fiyat artış oranına dönüştürüp fahiş fiyat uygulamaya kalkan satıcılara gereken kanuni denetimler ve cezai uygulamalar hiç tereddütsüz yapılacaktır." 2024 yılının başından itibaren 11 ayda 334 binden fazla işletme ve 15 milyon 50 bin 390 ürün denetlendi. Bu denetimlerde 194 bin 303 aykırılık tespit edilerek il müdürlükleri tarafından 442 milyon lira ceza kesildi. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ise 362 milyon lira ceza uygulandığını ve bu miktarın tahsil edildiğini bildirdi. Ayrıca, Tüketici Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, bu yılın 11 ayında toplam 3 milyar 954 milyon lira ceza tahakkuk ettirdi. Fahiş fiyat artışı tespit edilen ürünlere Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 100 bin TL ile 1 milyon TL arasında idari para cezaları uygulandı. Stokçuluk yapanlara ise her bir aykırılık için 1 milyon TL ile 12 milyon TL arasında ceza kesildi. 2025 yılında bu cezalar, %43,93'lük yeniden değerleme oranı ile artırılacak
''Diğer sektörlerde de denetimler başlayacak''
Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada şunlara dikkat çekti; "Fahiş fiyat oluşumunu gösterir işaretlerin ortaya çıkması halinde, diğer sektörlerde de benzer denetimlere hızlıca başlanacak, sektörel denetimlerin tamamlanmasını müteakip, fahiş fiyat artışı yapan firmalara kanuni-idari-mali cezalar uygulanacak ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacaktır. Ticaret Bakanlığımız, vatandaşlarımızın ve iyi niyetli işletmecilerimizin haklarını korumak, piyasada adil ve şeffaf bir ticaret düzeni sağlamak için mücadele kararlılığını aynı hassasiyet ve disiplinle sürdürecektir."