Çocuklarda astım genellikle ev tozu, polenler, evcil hayvanlar (kedi, köpek), viral enfeksiyonlar, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi faktörlerle tetikleniyor. Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, çocukluk döneminde astımın etkili bir şekilde tedavi edilmesi ve akciğerlerin hasar görmesinin önlenmesi durumunda, hastalığın yetişkinlikte devam etme riskinin azalacağını ifade etti.

Astımın alerjenler, soğuk hava, sigara dumanı, ağır kokular, hava kirliliği, kimyasallar, egzersiz gibi tetikleyicilerle ortaya çıkabildiğini ifade eden Sözmen, “Astımı olan çocukların aralıklı olarak öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, hırıltı, göğüste sıkışma hissi gibi şikayetleri olur. Aralarda tamamen iyilik hali olur. Sürekli, hiç düzelme göstermeyen veya giderek kötüleşen belirtilerde başka hastalıklar düşünülmelidir. Astımlı çocuklar bazen şikayetleri aniden yoğunlaştığında astım atağı yaşayabilir. Bu ataklar acil ve dikkatli tedavi gerektirir” dedi.

Eğitim ailede önemli
Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, alerjik astım tedavisinde, eğitim, korunma, ilaç tedavisi ve gerektiğinde immünoterapinin önemli olduğuna değinerek, “Eğitim, hastalığın doğası ve çocukların nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi vermeyi içerir. Viral enfeksiyonların astımı tetikleyebileceği için grip aşısı, el hijyeni ve kalabalık ortamlardan kaçınma önemlidir. Ayrıca ev içinde sigara içilmemesi ve parfüm gibi kimyasal maddelerden uzak durulması gerekir” diye konuştu. Alerjik astım tedavisinde kullanılan ilaçların hastalığı tamamen ortadan kaldırmadığını vurgulayan Sözmen, yanlış ilaç kullanmanın tedavi sürecini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Bu nedenle ailelere bu konuda kapsamlı bir eğitim verilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA