GENEL HABERLER

Astronomi meraklıları için büyük fırsat! Başvurular başladı

TÜBİTAK, her yaştan gökyüzü meraklılarını bir araya getiren Gökyüzü Gözlem Etkinliği için başvuruların başladığını duyurdu.

Uzay meraklıları 9-11 Ağustos tarihleri arasında Bursa Uludağ'da düzenlenecek etkinlikte buluşacak. Başvurular 25 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, uzaya ve bilime ilgi duyan herkesi bu etkinliğe beklediklerini söyledi. 

Bakan Kacır  “Türkiye’nin dört bir yanından gökyüzüne gönül vermiş, bilim ve keşif sevdalılarını bu heyecan verici buluşmada bizlerle birlikte olmaya davet ediyoruz." dedi. 

Bilim Teknik Dergisi tarafından ilk kez 1998 yılında Antalya Saklıkent’te düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği, bu yıl da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın katkılarıyla TÜBİTAK’ın koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Astronomi meraklıları, uzmanlar eşliğinde gökyüzünü inceleme şansı elde edecekler. Etkinliğe katılmak isteyenler, Türkiye genelinden başvuran binlerce kişi arasından kurayla belirlenecek. 

Bakan Kacır, resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Gözümüz yeniden göklerde! TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliği, 26’ncı senesinde bilimle toplumu buluşturmaya devam ediyor. Her yaştan binlerce gökyüzü meraklısını bir araya getiren bu dev etkinlik 9-11 Ağustos 2024 tarihlerinde Bursa Uludağ’da gerçekleşecek! Türkiye’nin dört bir yanından gökyüzüne gönül vermiş, bilim ve keşif sevdalılarını bu heyecan verici buluşmada bizlerle birlikte olmaya davet ediyoruz.” dedi. 

Gençler uzaya daha çok merak duyacak 

Milli Uzay Programı vizyonu doğrultusunda gençlerin uzaya olan ilgisinin arttırılmasını hedefleyen gözlem etkinliği, yıllardır astronomi meraklıları tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor. Her yaş grubundan astronomi tutkunlarının katılacağı etkinlik boyunca seminerler, yarışmalar ve gök bilimi ile ilgili birçok faaliyet düzenlenecek.  

Teleskoptan gözlemlerinden atölye çalışmalarına... 

Gözlem etkinliği süresince açık alanda gece-gündüz saatlerinde çeşitli atölye çalışmaları, teleskopla gözlemler, deneyler gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Katılımcılar, fotoğraf makinesi, teleskop, kamera, dizüstü bilgisayar gibi gözlem ekipmanlarıyla etkinliklere katılabilecekler. Gece saatlerinde ise uzman astronomlar ve profesyonel teleskoplar eşliğinde çıplak gözle binlerce yıldızın görülebildiği gökyüzünü inceleyecekler, yıldızları, galaksileri, nebulaları tanıyacaklar. 

  

Etkinlik süresince bilim insanları; öte gezegenler, uydu teknolojileri, ay misyonları, roket çalışmaları, yere yakın geçen asteroitler, yıldız örtülmeleri gibi çeşitli konularda katılımcılara ilginç sunumlar yapacaklar.