Son Mühür - Antalya Diplomasi Forumu'na, Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki en üst düzey temsilcisi olan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski de iştirak etti.
Kurtuluş'un haberine göre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ossowski, Avrupa Birliği'nin bu duruma daha temkinli yaklaşmasının sebeplerini şu şekilde açıkladı:
“AB ve Türkiye geçen sene tekrar yakınlaşma kararı aldı ve üst seviyeli diyaloglar için bir yol haritası belirledi. Tabii ki bizim için bu tekrar yakınlaşma çok önemli. Aynı zamanda İstanbul ve ülkede olanları da gördük. Türkiye uzun süredir ayakta olan bir demokrasi, aynı zamanda AB için bir aday ülke ve güvenilir bir NATO müttefiki.
O yüzden Türkiye’de sonunda demokrasinin galip geleceğine inanıyoruz. Bu krizden çıkış bulunacağına inanıyoruz. Umudumuz bu. O yüzden kapıyı kapamak istemiyoruz, ama Türkiye’nin bir aday ülke olarak Kopenhag Kriterleri gibi taahhüt ettiği değerlere uyması gerektiğine inanıyoruz”
Türkiye’deki gelişmelere vurgu yaptı
“AB’de bazı üye ülkeler Türkiye’nin kesinlikle bir gün AB üyesi olması gerektiğini düşünüyor. Bazıları daha şüpheci yaklaşıyor. Ama asıl önemli olan tekrar yakınlaşma için bir gündemin olması. Biz donmuş demiyoruz, ama evet genişleme müzakereleri duraklamış durumda. Bunun sebebi Türkiye’deki gelişmeler. Bu karar birkaç yıl önce alındı ve tabii şimdi de durum umut verici değil. Üyelik müzakerelerinin tekrar başlaması şu anda gündemde değil, ama Türkiye hala bir aday ülke, AB bunun aksi yönünde bir karar almış değil”
''Müzakerelere tekrar başlayalım''
“Türkiye’ye şunu diyorum: Haydi kıstaslar konusunda tekrar müzakerelere başlayalım. Kıstasları karşıladığınızda vize serbestisini de elde edersiniz. Ama sürekli AB’nin vize serbestisi alması zorlanırsa, Türkiye kıstaslar konusunda diyalog kurmazsa bu olmaz. Türkiye’yi de kıstaslar üzerinde çalışmaya teşvik ediyoruz. Bu iş Türkiye’ye bağlı, her şeyden AB sorumlu tutulmamalı. Vizesiz seyahat bedavaya elde edilmiyor, kriterleri karşılamalısınız. Türkiye’nin bu sorunu yaşamasının nedeni kıstasları karşılamaması”
Vize serbesti
“Vize serbestisi aynı zamanda ulusal güvenlik yetkililerine de fazlasıyla bağlı. Hükümet bunun üzerine çalışmalı.''
Sağlanması gereken 6 kriter
Türkiye, Vize Serbestisi Yol Haritası kapsamında belirlenen 72 kriterin 66’sını yerine getirdi. Geriye kalan kriterler arasında Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılması ve veri koruma düzenlemeleri gibi başlıklar yer alıyor. Dışişleri Bakanlığı, bu kriterler üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirtiyor