Bugün tahliye olan Selçuk Kozağaçlı, 1969 yılında İzmir’de doğan Türk avukat ve insan hakları savunucusu bir aktivist. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Anadolu Üniversitesi Devletler Örgütü İşkence Mağdurları İçin Rehabilitasyon Merkezi’nde insan hakları eğitimi aldı.
Selçuk Kozağaçlı Kimdir?
1998’den beri avukatlık yapan Kozağaçlı, Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) eski Genel Başkanı. Soma maden faciası (2014), Berkin Elvan davası, Suruç bombalı saldırısı (2015) ve KHK ile ihraç edilen Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın davaları gibi toplumsal ve siyasi içerikli davalarda mağdurları temsil etti. İnsan hakları, ifade özgürlüğü ve sosyal adalet konularındaki mücadelesiyle tanındı. Türkiye Barolar Birliği ve Avusturya Barolar Birliği İnsan Hakları Ödülleri gibi ödüller aldı.
Nereli?
Selçuk Kozağaçlı, İzmir doğumlu ve aslen İzmirli. İzmir, onun hem doğum yeri hem de kökeni olarak biliniyor. Bu şehirde büyüdü ve eğitim hayatının bir kısmını burada geçirrdi. Kozağaçlı’nın ailesi ve erken yaşamına dair detaylar kamuoyunda sınırlı olsa da, İzmir kökenli bir Türk vatandaşı olarak, bu bölgenin kültürel ve sosyal dinamiklerinden etkilendiği söylenebilir. Daha sonra hukuk eğitimi ve meslek hayatını sürdürmek için İstanbul’a taşındı. Ancak İzmir ile olan bağı, nereli olduğu sorulduğunda öne çıkan en temel bilgi.
Ne Oldu?
Selçuk Kozağaçlı, 13 Kasım 2017’de “DHKP-C terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla tutuklandı. ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlarla birlikte yargılandığı davada, 2019’da 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, bu cezayı kısmen bozdu; 2024’te “terör örgütüne üye olma” suçundan 12 yıllık hapis cezası 10 yıl 15 aya indirilerek onandı. Kozağaçlı, yargılamaların hukuksuz olduğunu savunarak açlık grevine başladı ve meslektaşları Ebru Timtik’in ölüm orucu sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili adalet talebini dile getirdi. 2023’te “Mahalle” filminin senaryosunu yazdığı iddiasıyla yargılandığı bir davadan beraat etti. Hâlen Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor; davası ve tutukluluğu kamuoyunda tartışma konusu.
Kozağaçlı’nın davası, bazı çevrelerce siyasi bir baskı olarak görülürken, bazı kaynaklar onun DHKP-C ile bağlantılı olduğunu iddia ediyor. Bu konuda görüşler çelişkilidir ve dava süreci devam ediyor.