28 Eylül, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'Dünya Kuduz Günü' olarak ilan edilerek, kuduz hastalığının insan sağlığı üzerindeki tehditlerine dikkat çekiliyor. Kuduz, insanlarda ölümle sonuçlanabilen ve geri dönüşü
Kuduzun insan sağlığını tehdit eden ve klinik belirtiler geliştikten sonra geriye dönüşü olmayan ve dramatik bir şekilde ölümle sonuçlanan zoonotik bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, "Dünyada kuduz, 150'den fazla ülke ve bölgede görülen, aşı ile önlenebilir viral bir hastalık olduğu bilinmektedir. Ülkemizde insan kuduz vakalarının önlenmesi amacıyla kuduz riskli temas öncesi ve temas sonrası profilaksi uygulamaları Sağlık Bakanlığı Kuduz Profilaksi Rehberi çerçevesinde yapılmaktadır. Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahale hayat kurtarmaktadır" denildi.olmayan bir zoonotik hastalık olarak tanımlanıyor. 150'den fazla ülkede görülen bu viral hastalık, aşı ile önlenebilir özellik taşıyor.
Açıklamalara göre, Türkiye’de kuduz vakalarının önlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından kuduz riskli temas öncesi ve sonrası profilaksi uygulamaları gerçekleştiriliyor. Erken müdahalenin hayat kurtardığı belirtilirken, enfekte hayvanların ısırması yoluyla bulaşan kuduzun, köpek, kedi, tilki gibi evcil ve yabani hayvanlarda görüldüğü ifade ediliyor.
Kuduz hastalığına ilişkin farkındalığın artırılması için her yıl düzenli aşılamaların önemine vurgu yapılıyor. Beslenen evcil hayvanların her yıl kuduz aşısının yaptırılması, hastalığın insanlara bulaşmasını engellemek için kritik bir adım olarak öne çıkıyor. Kuduz riski taşıyan bir durumla karşılaşıldığında, yaranın bol su ve sabunla yıkanmasının ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği bildiriliyor. Hekimler tarafından kuduz aşısı ve gerektiğinde antiserum uygulaması, hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynuyor.