Aydın’ın Germencik ilçesinde 1938 yılında kurulan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, bu yılki Tarım Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ‘İncir Çalıştayı’ katılımcılarına tanıtıldı. Enstitüde yürütülen çeşitli araştırmalar ve geliştirme çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verildi.
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü’nün Tarıma Katkısı
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, 1938 yılından itibaren incir üzerine Ar-Ge faaliyetleri yürütmekte olup, Aydın'ın en değerli tarımsal ürünlerinden biri olan incir ile ilgili yapılan çalışmalarla ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Enstitüde ayrıca kestane ve zeytin üzerine de araştırmalar yapılmakta. Enstitü Müdürü Mehmet Özkul, “Ülkemiz tarımı ve geleceği için önemli projelere imza atıyoruz,” dedi.
Yeni Ürünler ve Ar-Ge Çalışmalarıyla Sektöre Katkı
Enstitü Müdürü Mehmet Özkul, enstitülerinde 45 aktif araştırma projesi ve 7 yeni teknik proje bulunduğunu belirterek, “Kurutmalık incir çeşidine uygun terbiye sistemlerinin geliştirilmesi ve gıda teknolojileri gibi alanlarda önemli çalışmalara imza atıyoruz,” diye ifade etti. Enstitü, kurutmalık incir sektöründe dünya liderliğini koruma hedefiyle Ar-Ge faaliyetlerine devam ediyor.
İncir ve Kestane Sektörüne Yön Verecek Çalışmalar
Ziraat Mühendisi Mesut Özen, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nün incir ıslahı, toprak ve su verimliliği, gıda çalışmaları gibi birçok alanda çalışmalar yürüttüğünü açıkladı.
Enstitüde yapılan çalışmalar sayesinde Türkiye, dünya pazarında incir ihracatında önemli bir konumda bulunuyor. Özen, 350 milyon dolarlık ihracat katkısı sağladıklarını ve enstitünün Aydın’daki üreticilere önemli ekonomik kazançlar sunduğunu belirtti.
350 Milyon Dolarlık İhracat Katkısı
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nün katkılarıyla, Aydın'dan yapılan incir ihracatı yılda 350 milyon dolarlık bir gelir sağlıyor. Enstitü, kuru incir ve taze incir çeşitlerini geliştirerek bu alandaki ihracatın artırılmasında öncü bir rol oynuyor.