Aydın-Denizli Otoyolu'nda çalışan işçilerin, yüklenici firma Fernas İnşaat A.Ş.'ye karşı ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle yaptıkları şikayetler üzerine başlatılan teftişin raporu tamamlandı. Aydın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yürütülen inceleme sonucunda, fazla çalışma ve genel tatil ücretlerinin ödenmediği tarihlerin ayrıntılı olarak listelendiği rapor işçilerle paylaşıldı.
Ücret İhlalleri Detaylandırıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı müfettişlerinin gerçekleştirdiği incelemeler sonucunda hazırlanan raporda, 1 Kasım 2022 ile 30 Nisan 2024 tarihleri arasındaki ödenmeyen fazla mesai ve genel tatil ücretlerine yer verildi. Raporda, işçilere haklarının detaylı olarak bildirildiği belirtilirken, bu durumun yüklenici firma Fernas İnşaat A.Ş. tarafından kabul edilmediği kaydedildi.
İşçilere "Mahkemede Sürünün" Tehdidi
İşçilerin açıklamalarına göre, firmanın insan kaynakları birimi, raporu geçersiz ilan ederek işçilere "Gidin mahkemeye, mahkemelerde sürünün" şeklinde tehditkâr ifadelerde bulundu. Ayrıca işçilere, kodlu işten çıkarılma tehdidi de savrulduğu iddia edildi. Bu durum işçiler tarafından tepkiyle karşılanırken, haklarının ödenmesi için mücadelenin devam edeceği belirtildi.
Ödenmeyen Maaşlar Nedeniyle Eylemler Sürüyor
Fernas İnşaat A.Ş. bünyesinde çalışan işçiler, geçtiğimiz aylarda da maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı. CİMER'e yapılan şikayet sonrasında Aydın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Rahmi Terzi'nin imzasıyla 17 Eylül'de işçilere rapor iletilirken, işçiler firmanın tutumuna karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. İşçiler, yaptıkları açıklamada, raporun dikkate alınarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.
Haklarının ödenmesini isteyen işçiler tarafından yapılan açıklamada, “Aydın-Denizli Otoyolu'nun inşa işini üstlenen Fernas İnşaat AŞ'nin şantiyesinde çalışıyoruz. Yaklaşık 2 bin kişi proje başlangıcından beri insanüstü şartlarda çalışıyoruz. Sabah 07.00 ila akşam 18.00 saatleri arasında 1 saat yemek molası olacak şekilde günde 10 saat çalışıyoruz. İki haftada 1 gün (pazar) olacak şekilde tatil yapıyoruz. Resmi tatile denk gelen günlerde mecburen çalışıyoruz ve bu durum +1 gün izin hakkı olarak ekleniyor. Sabah 07.00 akşam 18.00 saatleri arasında çalışıp mesai yapmayan personele maaş ödemesi ‘maaş+fazla mesai ücreti' adı altında ödenmektedir. Bu insanüstü çalışma saatlerini CİMER'e şikayet ettik. Nitekim Çalışma Bakanlığı İzmir Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı'ndan müfettişler iş yerini teftiş etti. Müfettişlerin hazırladığı rapor sonuçları elimize ulaştı. Fakat insan kaynakları birimi raporun geçersiz olduğunu, kendilerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tebligatta bulunulmadığını ve bu ücretlerin ödenmeyeceğini bildirdi. Bir de suçlarını bastırmak için ‘Gidin mahkemeye! Mahkemelerde sürünün' diyorlar. Kodlu işten çıkış tehdidinde bulundular” ifadelerine yer verdiler. Ekmek parası için mücadele ettiklerini belirterek yetkililerden destek isteyen çalışanlar, mağduriyetlerinin giderilmesini ve bir an önce alacaklarının ödenmesini beklediklerini ifade ettiler.
Bu kararın emsal teşkil ettiğini ve Fernas'ta çalışan tüm işçilerin bu karar ile alacaklı olduklarının resmen ortaya çıktığını belirten Toplu İş Makinaları ve İş Kamyonları Operatörleri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Sert, çalışanların haklarını korumak için hukuk mücadelelerinin devam edeceğini açıkladı.