Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili olarak seçilen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürülmesi kararını geçersiz saydı. Atalay'ın vekilliği, 30 Ocak tarihinde düşürülmüştü.

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair gerekçeli karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Atalay'ın avukatlarının yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), TİP ve Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi tarafından yapılan başvuruları değerlendiren AYM, verdiği kararla Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğuna karar verdi.

Aym'den Can Atalay'ın Milletvekilliğinin Düşürülmesi Için Kritik Karar! (2)

Atalay’ın tüm hakları iade edilmelidir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi'nin Hatay Milletvekili Can Atalay'ın durumuyla ilgili verdiği karara sosyal medyadan tepki gösterdi.

Özel, paylaşımında, "Anayasa Mahkemesi'nin, Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında aldığı karar milletvekilliğinin düşürülmesinin geçersiz olduğunu ortaya koymuştur. Can Atalay derhal serbest bırakılmalı, en kısa sürede yemin ederek görevine başlamalı ve tüm hakları kendisine iade edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Can Atalay Meclis'e gelecek

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın milletvekilliği düşürme kararını geçersiz kıldığını ve bu kararın Resmi Gazete'de yayımlandığını belirtti. Baş'ın açıklamasında, "TBMM, Hatay Milletvekilimiz Can Atalay hakkında alınan milletvekilliği düşürme kararının geçersiz olduğunu Anayasa Mahkemesi tarafından net bir şekilde belirlenmiştir. Bu durum, ülkemiz için büyük bir utançtır ve hemen düzeltilmelidir. Can Atalay'ın hemen tahliye edilip, yemin ederek görevine başlaması sağlanmalıdır. Darbeciler kaybedecek, Can Atalay Meclis'e geri dönecek! Ayrıca, tüm Gezi tutsakları da özgürlüklerine kavuşacaktır," ifadeleri yer aldı.

Gezi Parkı davası kapsamında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, TBMM Genel Kurulu'nda 30 Ocak'ta okunan bir kararla düşürülmüştü. Ancak Anayasa Mahkemesi daha önce verdiği iki hak ihlali kararına rağmen bu karar Genel Kurul'da okundu.

Muhabir: Osman Günden