Son Mühür / Osman Günden - Ayvalık’ta geleneksel hale gelen Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri’nin beşincisi, anlamlı programla başladı. Etkinliğin ilk gününde sahne alan Pelin Batu ile Haluk Çetin, “Şiir, Müzik ve Öykü Dinletisi”yle izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.
Pelin Batu’nun seslendirdiği şiirler ve Haluk Çetin’in usta yorumuyla hayat bulan ezgiler izleyicilerden büyük alkış aldı. Katılımcılar dinletiye zaman zaman eşlik ederek etkinliğe renk kattı.
“Ayvalık’ta gündem yaratıyoruz”
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin açılış konuşmasında, Köy Enstitüleri mirasını yaşatmayı bir görev bildiklerini vurgulayarak, “Dört yıldan bu yana düzenlediğimiz, Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri Türkiye’de Köy Enstitüleri üzerine yapılan sürekli ve nitelikli içeriğiyle örnek gösterilecek tek etkinlik programı diyebiliriz, çünkü buna hakkımız var. Her yıl Köy Enstitüleri ile simgeleşmiş bir isim adına ithaf edilen etkinlik dizisi bu yıl da öğretmen, gazeteci ve yazar Dursun Akçam adına gerçekleştiriyoruz.
Atölye Kültür Sanat organizasyonu ve belediyemizin ev sahipliğinde Eğitim, bilim, kültür, sanat ve edebiyat alanlarında 11-13 Nisan tarihleri arasında beşinci kez yine Ayvalık’ta gündem yaratıyoruz. Belediyemizin ev sahipliğinde 2021 yılında ilki yapılan ve çok büyük bir ilgi gören etkinlik dizisi geçtiğimiz dört yılda birbirinden önemli sanatçı, yazar, gazeteci ve bilim insanlarını kentimizde konuk ettik.” dedi.
‘Milli Eğitim Politikası’ konuşuldu
Başkan Mesut Ergin, bugüne dek pek çok önemli düşünce insanı ve sanatçıyı ağırlayan etkinliğin, Ayvalık’ın kültür-sanat vizyonunu güçlendirdiğini belirtti. Bu yıl programda gazeteci-yazar Murat Ağırel ile CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi İsmet Güneşhan’ın yer aldığı “Köy Enstitüleri’nden Günümüze Milli Eğitim Politikamız” başlıklı panel de dikkat çekti. Ancak, etkinlikten kısa süre önce Murat Ağırel ve Timur Soykan'ın "tehdit ve şantaj" suçlamasıyla gözaltına alınması nedeniyle Murat Ağırel panele katılamadı.
“Basının kalitesi en doğru rakamları söyler”
“Basın ve hukuk özgürlüğü vazgeçilmezdir” diyen Başkan Mesut Ergin, gazeteci ve yazarların mesleklerini baskıdan uzak, özgürce yapabilmelerinin önemini vurguladı ve “Çünkü onlar gibi ülkemizde de gazeteci ve yazarların özgür gazetecilik yapmaktan başka bir dertleri yoktur.
O yüzden bırakın bu insanlar mesleklerini özgürce yapsınlar. Gelişmiş ülkelerde tek bir ölçü vardır. Bir ülkenin ne kadar özgür olduğunu ölçmek için basına bakılır. Basının kalitesi en doğru rakamları söyler.“ diye konuştu.
Etkinliğin son gününde ise kültür, sanat ve insan hakları alanlarında değerli çalışmalara imza atmış gazeteci-yazar Zeynep Oral ile ressam ve Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu’nun katılımıyla “Köy Enstitülerinin Kapatılmasının Kültür Yaşamımıza Etkileri” konulu bir panel düzenlenecek.