Son mühür - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ADA Üniversitesi'nde düzenlenen "Yeni Bir Dünya Düzenine Doğru" adlı uluslararası forumda dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

''Endişeliyiz''

Türkiye ve İsrail'in Azerbaycan'ın yakın dostu olduğunu vurgulayan Aliyev, "2021'de Şuşa Deklarasyonu'nu imzaladık. Biz Türkiye'yle müttefikiz" dedi. İsrail'i de "Azerbaycan için dost bir ülke" olarak tanımlayan Aliyev, bu karşılıklı dostluğun uzun yıllardır çeşitli zor durumlarla sınandığını ifade etti. Aliyev, bu nedenle Türkiye ile İsrail arasında yaşanacak herhangi bir yanlış anlaşılmanın kendilerini endişelendirdiğini belirtti.

Arabulucuk yapmıştı

Aliyev ayrıca, Türkiye ve İsrail arasında buzların eridiği ve karşılıklı büyükelçi atanmasına kadar giden dönemde yapılan ilk müzakerelere arabuluculuk ettiklerini ifade etti. Türkiye ile İsrail arasında normalleşme adımları atıldığını, bu kapsamda İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü belirtti. Ancak, İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze'ye başlattığı saldırılar sonrasında iki ülke arasındaki tansiyon yeniden yükselmiş ve diplomatik ilişkiler kesilmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi