Bir bebeği taşıyan ve bir mucize gibi karnı içerisinde büyüten dünyaya getiren annenin vücudunda olduğu gibi babanın vücudunda da değişiklikler meydana gelmektedir. Baba olmanın erkek beyni üzerindeki etkileri tamamen bebeğin doğumu ile birlikte şekil almaya başlayabiliyor.

Erkekler Baba Olduktan Sonra Değişir Mi?

Erkeklerde baba olduktan sonra hamilelikle birlikte hormonların değişmesiyle birlikte babaların da hem vücutlarında hem de psikolojik olarak değiştikleri gözlemlenmektedir. Var olan ya da oluşabilecek değişikliklerin kişiye göre farklılık göstermesi de mümkündür. Araştırmaların gösterdiği en önemli sonuçlardan biri olarak erkeklerde babalık duygusunun farklı şekillerde kendisini gösterebilmesidir.

Bebekle ilk temastan sonra veya çok daha sonrası gülmeye başladığı ilk an, yürüdüğü ilk an gibi farklı zaman dilimlerinde ortaya çıkması mümkün olan durumlardan biridir. Erkeklerde babalık duygusunun zihinsel olarak etkileri de çok büyük olduğu bilinmektedir. Biyolojik bir olay olarak görülen sadece annenin hamilelik süreci ve doğum anları olarak görülse de baba için de konu anneden farksız değildir.

Erkeklerde Babalık Duygusu Ne Zaman Başlar?

Erkeklerde Babalık Duygusu Ne Zaman Başlar?
Erkeklerde babalık duygusu hamileliğin başlangıcı itibariyle annede olduğu gibi hemen hissedilmeye bilir. Fakat durumun en içgüdüsel tarafı kişiler üzerinde farklı etkiler bırakmasıdır. Bazı baba adaylarının hislerinin çok daha erken bir zaman diliminde ortaya çıktığı gözlemlense de, bazı baba adayları için güdüsel bir değişim sürecine alışmak için zaman gerekebilir. Bebekle, anne karnında temas ile başlayan sürecin çok daha hızlı geliştiği gözlemlenmektedir. Aynı zamanda erkeklerde babalık duygusu hissedilebilmesi için büyüme ataklarında ve ihtiyaç anlarında da zaman geçirilmesi oldukça önemlidir. Bu sebeple bebeğin veya atak dönemlerini atlatmış daha büyük bir çocuğun sadece bedensel olarak değil ruhsal olarak da hayatına dokunulması bağın kuvvetlenebilmesi açısından oldukça kıymetlidir.

Babalık İçgüdüsü Nedir?
Babaların içgüdüsel olarak hislerini çok iyi bir şekilde yansıtabilmesi hali babalık iç güdüsü hissine sahip olduklarının göstergesidir. Baba olma kararı kişisel ve ebeveynlikle ilgili olarak bir rol belirlemek amacıyla bakıldığında duygusallıktan uzaklaşılması mümkün olabilir. Üreme içgüdüsü olarak da belirtilen babalık iç güdüsü farklı açılardan incelenebilir. Anne olmakla baba olmak arasında bir kıyas yapıldığında babaların genellikle zorlandığı görülür. Fakat bir bebek için annesi ile olan bağı ne ise baba için bağı da odur. Babalık iç güdüsü hormonların harekete geçmesi ile birlikte hızlı bir şekilde kişilerin hissedebileceği bir geçiş olarak kabul edilebilir. Fakat bu durumun kişisel olarak takınılan tavır ve duygu durumlarına göre değişiklik gösterebileceği de edinilen bilgiler arasında yer almaktadır.
 
Toplumda Babalık Rolü Nedir?
Geçmiş yıllarda baba denildiğinde tam anlamıyla sert bir görünüme sahip ve bebeğin sadece maddi ihtiyaçlarını karşılayan biri olarak tanımlanabilen toplumda babalık rolü günümüzde bambaşka bir duruşa dönüştü. Ebeveyn olmak ve babalığın yalnızca maddi olarak ihtiyaç karşılamak anlamına gelmediği bilinmektedir.  Toplumda babalık rolü günümüzde her geçen gün çok daha rahat ve iletişim becerileri yüksek bir hal almaktadır. Sağlıklı bir iletişim kurabilmek için doğum anı itibariyle çocuğun hayatına dahil olabilmek ve minik de olsa dokunuşlarda bulunmak oldukça önemlidir.

Baba ve Çocuk Arasındaki İlişkinin Önemi Nedir?
Baba ve çocuk ilişkisinin önemi toplumda çok özel bir yere sahiptir. Etkili bir iletişim dili yakalayabilmek ve aynı zamanda çok daha kişisel bir bağ kurabilmek açısından çocuğun isteklerini anlayabilmek çok önemlidir. Sağlıklı ve topluma yararlı bireyler yetiştirebilmek için babanın davranışları, sevgisini yansıtabilmesi çocuk için rol model olarak belirlenebilir.
 
Çocuk Gelişimi Açısından Baba Çocuk İlişkisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Çocuğun kişilik ve ahlaki gelişimi açısından desteklenebilmesi açısından baba-çocuk ilişkisi çok özel bir yere sahiptir. Baba çocuklar için en özel rol modeller olarak tanımlanabilmektedir. Toplumsal ve kişilik değerlendirmelerin yapılabilmesi ve geliştirilebilmesi için iletişimin ve kural mesafesinin doğru bir açıda tutulmasına dikkat edilmelidir.

Hamilelik Döneminde Babanın Hormonları Neden Değişir?
Hamilelik döneminde baba çocuk ilişkisinin etkileri başlamış kabul edilebilir. Baba ile temas eden ve babanın davranışlarını hisseden bebek çok daha sağlıklı bir gelişim gösterebilmektedir. Hamilelik sürecinde babanın hormonları bebeği ve annenin duygusal olarak değişimine şahit olması sebebiyle değişiklik gösterebilmektedir.

Erkeklerin Vücudu Baba Olduktan Sonra Değişir Mi?
Baba olma duygusunun bedene etkileri oldukça geniş bir kavramdır. Erkekler baba olduktan sonra aynı anneler gibi bedenleri üzerinde de değişimler gözlemleyebilir. Bu değişikliklerin sebebi ise aynı zamanda hormonları olarak kabul edilebilir. Süreçte farklılıklar gözlemlenmesi de mümkündür.

Muhabir: Balamir Yıldız