Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli olan vatandaşlara “çalışmaya devam etme” çağrısında bulundu. Bakan Işıkhan bu tavsiyesiyle birlikte “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma azmine” atıfta bulundu.
Işıkhan açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
"Vatandaşlarımızın özel tercihine karışmak asla bizim haddimiz değil. Ancak bu doğrultuda da vatandaşlarımız aslında çalışabilirler. Nitelikli personelin tabii iş gücü kaybı da ortaya çıkacaktır iş gücü piyasasında. Dediğim gibi vatandaşlarımızı ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ki, bakın Sayın Cumhurbaşkanımız bile nasıl özveriyle çalışıyor? Bizler bakanlar olarak sizler öyle içinizde kıdemli gazetecilerimiz, duayen gazetecilerimiz, büyüklerimiz var, hâlâ çalışmaya devam ediyorlar.”
Işıkhan ayrıca en düşük emekli aylığı konusunda da 12.500 TL rakamını işaret ederek, “Yanlış bir algı var. Oysa 50-60-80 bin TL aylık alan emeklilerimiz de var” dedi.
Emkilinin yaptığı hamallık, Cumhurbaşkanı'nın işiyle aynı mı?
Tüm Emekliler Sendikası Örgütleme ve Eğitim Sekreteri İbrahim Yılmaz, Bakan Işıkhan'ın açıklamalarını değerlendirerek emeklilerin içinde bulunduğu geçim sıkıntısını anlattı. Emeklilerin çalışmasını 'tavsiye eden' Bakan Işıkhan'a cevap veren Yılmaz şu ifadeleri kullandı:
"Bir emekliyi Cumhurbaşkanı ile eşdeğer tutması, çalışma kriterlerinde karşı karşıya getirmesi talihsiz ve bize göre saygısızlık. Cumhurbaşkanı alıyor 250 bin lira, emekli alıyor 12 bin lira maaş. Cumhurbaşkanı'nın yaptığı iş ile emeklinin yaptığı hamallık eş değer değil. Çevremizde emekli olan çalışan çok fazla arkadaşımız var. Çünkü geçinemiyoruz, ikinci bir iş yapmasak kirayı ödeyemiyoruz.
İŞKUR'un önü iş arayan emeklilerle dolu. İşverenin de işine geliyor bu durum çünkü sigorta yapmıyorlar, yan ödeme yapmıyorlar. Emekliler mecbur oldukları için çalışıyor."
Plastik, karton toplayan emekliler var...
En düşük emekli maaşının 15 bin lira olması tahminleri yapılırken, Bakan Işıkhan'ın 'Yanlış algı var. 60-80 bin lira maaş alan emekliler var' sözlerini de değerlendiren Yılmaz "60-80 bin lira maaş alanlar valilikten, üst kademeden emekli olan vatandaşlar. Bu oran en fazla %20. Yüzde %40 en düşük emekli maaşı alan, geri kalan %20 18-19 bin lira alanlar. En düşük ev kirası 20 bin lira olmuş. Evli emekli bir çift bir maaşı kiraya veriyor geri kalanıyla geçinmeye çalışıyor. Plastik toplayan, karton toplayan bir sürü emekli öğretmen arkadaşımız var. Bu mu reva görülen?
En düşük emekli maaşı en düşük memur maaşı kadar olmalı. Ayrıca sosyal sağlık hizmetlerinden katkı payı kaldırılmalı. Şu an emeklilerimiz hastaneye gitmek istemiyor. 'Zaten geçinemiyorum, hastaneye gidersem kesinti olacak' diyorlar. Eşim dün eczaneye gitti 70 lira alınmış, 'ben nasıl emekliyim' diye soruyor. Sağlık hizmeti almaya korkuyorlar. Ay sonu elektrik, su, doğalgaz ödemelerinden korkar oldular. Gıdadan, peynirden, etten zaten çoktan vazgeçtik..." dedi.