Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son yıllarda güneş paneli üretiminde büyük bir atılım gerçekleştirdiğini ve Avrupa'da lider konuma yükseldiğini duyurdu.

İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde açılışı yapılan Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Entegre Güneş Paneli ve Hücre Üretim Tesisi'nin açılışında konuşan Bakan Kacır, Türkiye’nin güneş enerjisi alanındaki başarısını vurguladı.

Güneş Paneli Üretimi ve Yatırım Atılımları

Bakan Kacır, Türkiye'nin güneş paneli üretiminde özellikle son yıllarda önemli bir atılım yaparak dünya genelinde 4. sıraya yükseldiğini açıkladı. Türkiye'nin bu alanda ingottan panele kadar olan tüm üretim süreçlerinde yetkinlik kazandığını belirten Kacır, son yıllarda devlet teşvikleri ile 5 bin 284 Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımının tamamlandığını, 160,6 milyar TL sabit yatırım gerçekleştirildiğini ve 7 bin 255 kişiye istihdam sağlandığını ifade etti.

Milli Teknoloji Hamlesi ve Güneş Enerjisi

Bakan Kacır, Türkiye’nin enerji sektörü ve güneş enerjisi alanında yapılan atılımların, ülkenin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını güçlendirdiğine dikkat çekti.

Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda, Türkiye’nin kritik ve stratejik sektörlerde üretim kabiliyetlerini artırmak için büyük yatırımlar yaptığını söyledi. Güneş enerjisi sektörü, ülkenin öncelikli stratejik alanlarından biri olarak öne çıkıyor.

Çip Üretiminde Türkiye'nin Stratejik Kabiliyeti

Açılışı yapılan tesiste yapılan yatırımların, güneş enerjisi sektöründeki ingot ihtiyacının karşılanmasının ötesinde, çip üretiminde de Türkiye’ye stratejik bir kabiliyet kazandıracağını belirten Kacır, bu yatırımların teknoloji savaşlarında önemli bir avantaj sağlayacağını ifade etti.

Güneş enerjisi ve teknoloji üretiminde Türkiye'nin dünya pazarında daha etkin bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini vurguladı.

İzmir'deki Yatırımlar ve Bölgesel Kalkınma

Bakan Kacır, İzmir’e yönelik devlet yatırımlarını da gündeme getirerek, son 22 yılda İzmir’de 6 bin 754 yatırım teşvik belgesi ve 990 milyar TL’lik sabit yatırımlar yapıldığını söyledi.

İzmir Kalkınma Ajansı aracılığıyla 665 projeye 5,2 milyar TL destek verildiğini belirten Kacır, İzmir’i küresel rekabet gücünü artıracak bir şehir olarak tanımladıklarını belirtti.

Kacır, İzmir Kalkınma Ajansı eliyle şehrin yerel potansiyelini harekete geçirecek 665 projeye 5,2 milyar lira destek verdiklerini belirterek, geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen ve bölgesel kalkınma politikalarının 5 yıllık yol haritasını oluşturan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi'nde, İzmir'i, rekabet gücünü artıracak potansiyel bir küresel şehir olarak tanımladıklarını anımsattı.

Stratejilerinde turizm, temiz enerji ve çevre teknolojilerini de İzmir'in küresel rekabet gücünün artırılması için öncelikli sektörler olarak ifade ettiklerini vurgulayan Kacır, yakın dönemde devreye alacakları Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile de İzmir'e yeşil teknolojilere yönelik yeni tesisler kazandıracaklarını söyledi.

İzmir Valisi Süleyman Elban ile Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ da törende konuşma yaptı.

Kaynak: AA