UNICERA İstanbul, İstanbul Fuar Merkezi'nde açıldı. Açılışta konuşan Bakan Kacır, dünyanın ekonomik daralmalar, krizler ve savaşlarla sınandığı bir dönemden geçtiğini belirtti. Kacır, AR-GE ve inovasyon ekosistemiyle rekabetçi üretim kabiliyetine sahip ülkelerin kalkınma yarışında öne çıktığını vurguladı. Son 22 yılda Türkiye'nin, uygulanan politikalar ve inşa edilen ekosistemle güçlü ve müreffeh bir ülke olma yolunda önemli mesafeler katettiğini ifade etti.
Kacır, "Sayılarını 191’den 362’ye çıkardığımız organize sanayi bölgeleri ve kurduğumuz 45 endüstri bölgesi sayesinde ülkemizi küresel bir üretim üssü haline getirdik." dedi. Ayrıca, günümüzde 104 teknoparkta 11 binden fazla firmanın teknoloji geliştirme faaliyetleri sürdürdüğünü belirtti.
"Avrupa’da üçüncü, dünyada onuncu sıradayız"
Bakan Kacır, özel sektördeki 1600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezinde çalışan mühendis ve teknisyenlerin yüksek katma değerli üretimi desteklediğini belirterek, Türkiye'nin Çin’den Orta Avrupa’ya kadar uzanan bölgede en fazla ürünü rekabetçi bir şekilde ihraç edebilen bir ülke olduğunu ifade etti. "Türkiye Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda sanayinin kalkınmadaki rolünü güçlendirmeye devam edeceklerini vurgulayan Kacır, seramik sektörünü üretim odaklı kalkınma için öncelikli alanlar arasında gördüklerini belirtti. Ayrıca, bu sektörün başarılı performansının inşaat, yapı gereçleri, mobilya ve dekorasyon gibi birçok sektörün büyümesine de önemli katkı sağladığını kaydetti.
Kacır, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Sektörümüz son 22 yılda, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleştirdiğimiz üretim hamlesinden ziyadesiyle payını aldı. Küresel pazarlarda rekabetçi ve yüksek kalitede ürün sunma kabiliyetine sahip, kaliteyi, sürdürülebilirliği önceleyen bir yapıya kavuştu.
Türk Malı damgasının, kalite, tasarım, güven, yenilikle eş anlamlı hale gelmesinde rol üstlendi. Seramik sektörümüz geçtiğimiz yıl 2,5 milyar dolarlık üretim ve 1,3 milyar doların üzerindeki ihracatıyla Türkiye’ye değer kattı.
Bugün seramik kaplama malzemeleri üretiminde Avrupa’da üçüncü, dünyada onuncu sıradayız. Seramik karoda Avrupa’nın üçüncü, dünyanın beşinci, seramik sağlık gereçlerinde Avrupa’nın ikinci, seramik sofra ve süs eşyalarında dünyanın dokuzuncu büyük ihracatçısıyız.
Ülkemizi küresel pazarlarda başarıyla temsil eden firmalarımızı başarılarından dolayı kutluyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak destek ve teşvik enstrümanlarımızla ülkemizin yüz akı sektörümüzün yanında olmaya devam ediyoruz."
Kütahya ve Yozgat'a yeni seramik OSB'leri kuruluyor
Mehmet Fatih Kacır, müteşebbisleri altyapısı hazır, planlı ve sürdürülebilir üretim tesisleri ile buluşturmak amacıyla Kütahya ve Yozgat'ta seramik sektörüne yönelik iki organize sanayi bölgesi (OSB) kurduklarını belirtti. Ayrıca Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde Seramik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Son 22 yılda seramik sektöründe toplam 138 milyar lira değerinde 517 yatırım için teşvik belgesi düzenlendiğini ve bu yatırımların 39 bin kişilik istihdam sağladığını vurguladı. Kacır, sektörü her zaman desteklemeye ve teşvik mekanizmalarıyla güç katmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
Kacır, "Sektörümüzün elde ettiği kazanımları yeni yatırımlarla birlikte çok daha ileri seviyelere ulaşacağız. Rekabetçiliği için küresel pazarlara yön veren trendleri ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bugün dünya seramik piyasasında öncü ülkelerin teknolojiyi aktif şekilde kullanan, yenilikçi tasarımlar yapabilen, kaliteli, markalaşmış, son modayı yansıtan ve yüksek katma değerli ürün üretme kabiliyetine sahip olan ülkeler olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.