Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası 11 ilde geniş çaplı etüt çalışmalarına başladı. Bakanlığın koordinasyonunda, üniversitelerden bilim insanlarının öncülüğünde yapılan çalışmalar kapsamında Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde yaklaşık 7 bin 854 hektar alanda detaylı saha çalışmaları gerçekleştirildi.

Fay hatları üzerinde yapılan incelemelerde, bilim insanları gözetiminde hendekler kazılarak numuneler alındı. Bu numuneler, daha detaylı analiz için Londra'daki laboratuvara gönderildi ve sonuçlar bakanlığa ulaştı. Elde edilen verilerle 'Kahramanmaraş Mikrobölgeleme Etüt Raporu' hazırlandı.

Bakan Murat Kurum, Kahramanmaraş milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte raporu inceledikten sonra önemli sonuçları paylaştı. Kurum, “Yapılan çalışmalara göre, bazı fay zonlarının deprem üretme potansiyeli bulunmadığını belirledik. Bu alanlar artık 'Önlemli alan' olarak tanımlanacak ve burada yapılaşma için gerekli tedbirler alınacak” dedi.

Kurum, deprem üretme riski bulunan bölgelerde ise yapılaşmaya izin verilmeyeceğini vurguladı ve bu bölgelerde 70 metre genişliğinde 'Fay sakınım bandı' bırakıldığını açıkladı.

İmar Planları Revize Edilecek

Mikrobölgeleme Etüt Raporu’na dayanarak, ilgili belediyelerin imar planlarını revize etmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Kurum, “Yapılaşma, elde edilen sonuçlar göz önüne alınarak yapılacak” ifadesinde bulundu. Vatandaşların detaylar hakkında il müdürlüklerinden bilgi alabileceklerini belirtti.

Yeni Konutlar Geliyor

Kahramanmaraş'taki inşa çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Kurum, şu an itibarıyla 20 bin 764 ev ve iş yerinin teslim edildiğini, 45 bin 347 konut ve iş yerinin inşasının sürdüğünü açıkladı. Yıl sonuna kadar 32 bin 255 yeni konutun daha hak sahiplerine teslim edileceğini duyurdu.

Kaynak: DHA