Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılı bütçe teklifi üzerinde açıklamalarda bulunarak, 2026 ve sonrasına dair enflasyon hedeflerini duyurdu. Şimşek, “Enflasyonun artık tek haneye doğru evrildiği ve kalıcı şekilde kontrol altına alındığı dönem olacak” diyerek, enflasyonun kalıcı olarak düşük tek haneli rakamlara çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2025 yılı bütçesinin 6 trilyon 598 milyar TL olarak belirlenmiş olduğunu açıkladı. Çalışan ücretlerine dair de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, “Asgari ücreti bir komisyon erbabıyla belirliyoruz, benim bu aşamada bir değerlendirmede bulunmam doğru olmaz. Gönül ister ki katma değeri yüksek ürünler üretelim, verimliliğimiz çok yüksek olsun, teknolojik boyutu çok yüksek olsun ve asgari ücretimiz bunun çok çok üstünde olsun" şeklinde konuştu. Şimşek, 22 yılda en düşük maaşların ciddi oranda arttığını da belirtti: "En düşük memur maaşında reel artış yüzde 238, en düşük emekli maaşındaki reel artış ise yüzde 543 oldu."
Asgari ücretle ilgili eleştirileri de yanıtlayan Bakan Şimşek, “Bakın bu sene enflasyon yüzde 44'e revize edildi, yüzde 49 vermişiz. Dolayısıyla bizim çalışanları enflasyona ezdirmediğimiz ortada” dedi ve vergi adaleti konusuna da değindi: “Vergi harcamalarının 853 milyar lirası, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasından kaynaklanıyor. Vergi mi getirelim asgari ücrete, siz onu mu istiyorsunuz?”
Bakan Şimşek, şirketlerin vergi borçlarının silinmesiyle ilgili iddialara da net bir yanıt verdi: “Türk vergi hukukunda, hiçbir bakanın veya idarenin vergi borcunu silme yetkisi yok. Vergi borçlarını silmek sadece ve sadece yüce Meclis’in yetkisindedir.” Ayrıca, Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası’na olan borcuna ilişkin de, “Demirören Grubu taksitlerini ödüyor ve vadesi geçen borcu yok” şeklinde açıklama yaptı.
Son olarak, Ziraat Bankası’na yönelik eleştirilerle ilgili de Şimşek, “O toplantıya gitmiyorum. Gitsem bile günübirlik, gittiğim yerde kalmıyorum” diyerek, basındaki iddialara yanıt verdi.