SON MÜHÜR - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede 2024 yılının sonuçlarını açıkladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirildiğini belirten Şimşek, “Geçtiğimiz yıl yoğun denetimlerimizle kayıt dışılıkla mücadelede önemli mesafe aldık. Bu yıl da vergiye gönüllü uyumu artırmayı hedefleyerek denetimlerimize devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kapsamlı Saha Denetimleri
Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında GİB, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla yoğun saha denetimleri gerçekleştirdi. Denetimlerde KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni ve ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi konular ele alınırken, bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünleri gibi özel sektörlere yönelik denetimler de yapıldı.

Yıl boyunca yapılan denetimlerde:

7,4 milyar lira ceza kesildi.
32 bin 255 kişinin vergi kaydı olmadığı tespit edildi ve bu kişilere toplamda 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.
Kira Gelirinde Önemli Artış
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kira gelirlerine yönelik çalışmaları kapsamında, içinde kiracı olduğu değerlendirilen 425 bin konutta yoklama yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda:

376 bin yeni mükellef kira beyanında bulundu.
2024 yılına ilişkin beyanname veren mükellef sayısında bir önceki yıla göre %26 artış sağlandı.
Ayrıca 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi.
Bandrollü Ürünler ve Akaryakıta Özel Denetim
Tütün ve alkollü içkilerde uygulanan bandrol denetimleri de yoğunlaştırıldı. 2024 yılında bandrol ekipleri tarafından 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaron denetlendi. Bu denetimlerde:

2 milyon adet kaçak ürün tespit edildi.
120 milyon dal makaron kaçak olduğu belirlenerek kolluk kuvvetlerine bildirildi.
132,5 Milyar Liralık Kayıt Dışı Hasılat Tespit Edildi
Nakdin yoğun kullanıldığı sektörlerde kayıt dışı bırakılan gelirlerin tespiti için analizler yapan GİB, toplamda 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat belirledi. GİB, bu hasılatları beyan etmeleri için 137 bin 25 mükellefle temasa geçti ve 27,3 milyar liralık kayıt dışı gelir beyan edilmesini sağladı.

Bakan Şimşek’ten Açıklama
Bakan Şimşek, denetimlerin etkinliği ve vergi uyumunun artırılmasına yönelik çalışmalar hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Geçtiğimiz yıl yaptığımız düzenlemelerle vergi cezalarında etkinliğin artırılması amacıyla ceza tutarlarında önemli artışlar yaptık. Kayıt dışı çalışan mükelleflere yönelik artırımlı cezalar uyguladık. Daha önce ceza kapsamı dışında kalan uyumsuzluklara da ceza getirdik. Bu yıl da kayıt dışıyla mücadelemiz aralıksız devam edecek.”

Şimşek ayrıca, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni nesil analiz tekniklerinin kullanılacağını belirterek, “Vergide adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde, gönüllü uyumu gözeten çalışmalarımızla denetimlerimizi daha ileri bir safhaya taşıyacağız.” dedi.

Yeni Dönem Hedefleri
Bakanlık, 2025 yılında da kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik saha denetimlerini artırarak, daha fazla mükellefi gönüllü uyuma teşvik etmeyi ve ekonomik verimliliği artırmayı hedefliyor.
 

Kaynak: Haber Merkezi